Visit Bruges | © Bruno Gouwy

Brugge laat digitale 3D-kopie van de stad maken om verkeerswijzigingen te simuleren

In Brugge zal het stadsbestuur tegen het einde van dit jaar een digitale 3D-versie van de stad hebben. Op de computersimulatie zal elke straat te zien en je zal er ook dingen kunnen uittesten. "Zo kan je bijvoorbeeld zien welke gevolgen er zijn wanneer er iets verandert in het verkeer", zegt schepen Minou Esquenet (CD&V).

Op een congres in Barcelona zag schepen Esquenet hoe ze op een scherm een digitale kopie in 3D toonden van een stad in China. Ze zag meteen de voordelen. "Je kan de gevolgen van een beslissing simuleren. Zo kan je vooraf bijsturen als je ziet dat de beslissing negatieve gevolgen zal hebben."

Knip

Voor veranderingen in het verkeer is zo'n digitale kopie nuttig. "Om de mobiliteit te verbeteren onderbreken we soms het verkeer in een bepaalde straat. Zo'n knip zorgt ervoor dat het verkeer andere wegen gebruikt. En dat kan voor nog grotere problemen elders zorgen. Met die digitale kopie kunnen we uittesten naar waar het verkeer gaat op het moment van de knip. Nu moeten we dat eerst in het echt uitproberen. Dat kost veel tijd en soms moet de ingreep bijgestuurd of herzien worden. Dankzij de digitale kopie is dat allemaal niet nodig."

Meest gelezen