Belga

Brussels Parlement wil Park van Laken openstellen: "Er is te weinig groene ruimte in Brussel"

De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement hebben vandaag gevraagd om het Koninklijk Park van Laken gedeeltelijk open te stellen voor het publiek. De Brusselse bevolking vraagt al langer dan vandaag om meer toegankelijke groene ruimte. 

Terwijl de Brusselse bevolking snakt naar meer groen, is het Park van Laken met zijn 186 hectare niet toegankelijk. Volgens Hilde Sabbe (one.brussels) wordt dat in coronatijden pijnlijk duidelijk. "Er is een groot gebrek aan buitenruimte voor Brusselaars. Ze hebben te weinig publiek groen om in te ontspannen", zegt ze. "Terwijl er in Laken een grote groene long ligt achter de paleismuren, die we kunnen openstellen voor het publiek", verklaart Sabbe.

Ademruimte

Over het algemeen is Brussel goed voorzien van groene ruimtes, maar die zijn ongelijk verdeeld en deels afgeschermd. Ook Lotte Stoops (Groen) wil de hekken openstellen. "Zeker in de armere Lakense wijk en de Kanaalzone zou meer natuur de levenskwaliteit van de Brusselaars enorm doen toenemen. We willen die ruimte voor ontmoeting en ademruimte mogelijk maken, met respect voor de aanwezige biodiversiteit", vult Stoops aan.

Hilde Sabbe
Radio 2

Het is niet de eerste keer dat dit voorstel op tafel komt, maar wel de eerste keer dat de vraag vanuit de meerderheid komt. "Dat is heel betekenisvol. Tot nu toe was het wel al eens besproken, maar met de meerderheid achter het voorstel krijgt het direct meer gewicht en credibiliteit", zegt Sabbe. De meerderheidspartijen hopen ook op brede steun van de oppositie.

Meest gelezen