Buiten veel beter dan binnen, "maar virus kan zich in de juiste omstandigheden overal verspreiden"

Nu we ons door het mooie weer steeds meer buiten begeven, wil vicepremier Petra De Sutter (Groen) dat we dat met meer mogen doen, namelijk met 8 in plaats van 4. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Maar is buiten nu beter dan binnen? 

Buiten afspreken met 8 in plaats van 4. Dat heeft De Sutter voorgesteld en is ook breed gedragen binnen de rest van de regering. Maar is het echt veiliger buiten dan binnen? "Het virus kan zich overal verspreiden zolang de juiste omstandigheden maar bestaan voor het virus", klinkt het bij professor infectieziekten Steven Callens (UGent). 

Beluister hier het gesprek met Callens in "De ochtend" op Radio 1:

Maar toch is het buiten veel beter dan binnen, volgens Callens. Dat om allerlei redenen: er is betere ventilatie, de zonnestralen inactiveren het virus een beetje en we kunnen meer afstand houden. "De boodschap is eigenlijk: buiten is het veilig, maar de regels moeten nog altijd gerespecteerd worden."

Daarbij heeft hij het onder andere over 1,5 meter afstand houden en een mondmasker dragen als dat niet kan. "Maar dat wordt duidelijk niet altijd gerespecteerd. Als ik de foto's bekijk van het afgelopen weekend dan denk ik niet dat dat het geval was." 

1 op de 10 besmettingen buiten

Is het dan perfect veilig om die bubbel van 4 te verdubbelen naar een bubbel van 8? Want volgens een studie van het Center for Nature en Health aan de universiteit van Californië gebeurt 1 op de 10 besmettingen buiten.

"Het is moeilijk om daar een getal op te plakken, maar dat cijfer is wel volgens verwachtingen", klinkt het bij professor Callens. "Maar alles hangt ook af van de omstandigheden. Met 8 gaan wandelen in een park zal veiliger zijn dan met 8 rond een tafel te zitten met veel drank en eten." 

Meest gelezen