Buitenlandse studenten UGent klussen bij in de Gentse Haven om rond te komen

Buitenlandse master- en doctoraatsstudenten van de UGent kunnen met behulp van een vzw enkele dagen bijklussen in de Gentse Haven. Het gaat vooral om studenten uit ontwikkelingslanden. Voor corona werkten ze voornamelijk in de studentenresto’s of in de horeca, maar dat kan nu niet meer. “Het is niet mijn droomjob, maar een inkomen is een inkomen”, klinkt het.

Ook voor de verschillende buitenlandse studenten in Gent is de coronacrisis een streep door de rekening. OBSG, een Gentse vzw die studenten huisvest uit ontwikkelingslanden, zag al tijdens de eerste lockdown dat lang niet iedereen de eindjes aan elkaar kon knopen. Ze verloren hun studentenjob of konden tijdelijk geen beroep doen op hun beurs. 

OBSG trok daarom aan de alarmbel en startte - samen met de Universiteit Gent en het UZ Gent - met een wekelijkse bedeling van voedselpakketten. Voor de zwaarst getroffen studenten maakte de vzw ook financiële steun vrij. Nu zorgen ze ook voor werk in de Gentse haven.

Structurele oplossingen

“Ondertussen staan we er beter voor dan tijdens de eerste golf”, weet Guido Van Huylenbroeck, voorzitter van OBSG en directeur internationalisering aan de UGent. “Voor nieuwe studenten zijn we tijdelijk strenger dan normaal. Ze moeten aantonen dat ze voldoende inkomen hebben om hier te verblijven. Voor de studenten die hier al tijdens de eerste golf zaten, hebben we naar structurele oplossingen gezocht.”

Jobs in de haven

Zo kwam de vzw in contact met Katoen Natie en Bleckmann, twee internationale bedrijven met een vestiging in het Gentse havengebied. “Zij hebben nood aan flexibele, tijdelijke werknemers en vroegen of onze studenten eventueel interesse hebben.”

De meeste Gentse studenten uit ontwikkelingslanden leven van een studiebeurs. Hoeveel geld maandelijks op hun rekening wordt gestort, hangt af van het type beurs - Europees, Belgisch of vanuit hun thuisland - en varieert sterk. “Voor sommigen is dat nog geen 1000 euro. Door twee dagen in de week te werken komen zij nu wel rond. En het zijn net dat soort jobs die Katoen Natie en Bleckmann aanbieden.”

(Lees verder onder de foto van James, een student afkomstig uit Kenia.)

Radio 2

Eén van de bewuste studenten is James, een 32-jarige man uit het Oost-Afrikaanse Kenia. Momenteel is hij bezig aan zijn laatste jaar van de internationale opleiding ‘Master of Science in Rural Development’. “Het is geen werk in mijn expertiseveld, maar een inkomen is een inkomen. Ik voel mij er goed bij", zegt hij. "In mijn thuisland was ik zes jaar werkloos en moest ik het doen met vrijwilligerswerk. Bij Katoen Natie kreeg ik meteen de kans om wat extra geld te verdienen. Daar ben ik hen zeer dankbaar voor.”

Meer dan alleen maar werk

De studenten worden ingeschakeld als orderpicker in de magazijnen. Ze werken in shiften en verdienen zo'n 12 euro per uur. Zware arbeid, maar voor James draait het om meer dan werk. “Ik ben hier alleen in België, ver weg van mijn familie in Kenia. Al mijn vrienden werken momenteel in de haven. Daarom is voor het mij ook belangrijk om naar daar te gaan en onder de mensen te komen. Het is één van de weinige plaatsen waar ik mij momenteel thuis voel.”

Meest gelezen