Burgemeesters Denderstreek slaan de handen in elkaar om vechtpartijen aan stations te vermijden

De burgemeesters van Aalst, Ninove, Denderleeuw en Lede proberen samen met het parket van Oost-Vlaanderen vechtpartijen in de stationsbuurt aan te pakken. Dit weekend was er nog een zwaar incident in Aalst tussen de politie en 2 rivaliserende bendes. “Maar ook onze buurgemeenten hebben er last van”, klinkt het in Aalst. “We gaan dit samen proberen aan te pakken.”   

Enkele burgemeesters van de Denderstreek werken samen met het parket van Oost-Vlaanderen om hangjongeren in de stationsbuurt te vermijden. Een aantal rivaliserende bendes duiken al een paar weken op in zowel Aalst, Lede, Ninove als Denderleeuw. “De jongeren zijn gekend bij het parket. We weten over wie het gaat”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) van Aalst. 

Verhoogde waakzaamheid

“De bendes terroriseren al wekenlang de stationsbuurt in verschillende steden en gemeenten”, vertelt D’Haese. “Dit weekend was er nog een zwaar incident in Aalst tussen 2 rivaliserende bendes en de politie. De jongeren waren geen onbekenden voor het parket en voor ons. Ze komen allemaal uit Ninove, Lede, Denderleeuw en Aalst. Dat zijn toevallig 4 plaatsen waar ook een station is. Het is duidelijk dat de jongeren vooral daar amok gaan maken. Dat is erg, want mensen die rustig de trein op en af willen stappen, mogen niet lastiggevallen worden. Niemand mag lastiggevallen worden.”

Ze komen met 15 tot 20 mensen op straat om te vechten, dat is extra dubieus in deze coronatijd

Christoph D'Haese (N-VA), burgemeester Aalst

Omdat de burgemeesters willen dat het stopt, slaan ze nu de handen in elkaar. “We hebben nog geen erg concrete plannen, maar we zijn wel in overleg met elkaar”, gaat D’Haese verder. “Er is nu een verhoogde politiewaakzaamheid in de stationsbuurt. Hopelijk kan dat al iets doen. Vechten is nooit ok, en de situatie is extra dubieus in deze coronatijd. Je ziet mensen met 15 tot 20 op straat komen om te vechten, terwijl je eigenlijk niet eens met meer dan 4 op straat mag komen.” 

Incident in Aalst

Het laatste zware incident dateert van afgelopen weekend. “Zondag zijn er 2 zware vechtpartijen geweest”, weet D’Haese. “De eerste keer kon de politie de gemoederen bedaren, maar toen ze een tweede keer moesten tussenkomen is het uit de hand gelopen. De 2 rivaliserende bendes zijn met elkaar op de vuist gegaan. Toen de politie tussenkwam, zijn ze van tactiek veranderd, en hebben ze de politie geviseerd. De politie werd ingesloten in de ondertunneling van het station. Ze konden niet anders dan de bende uit elkaar te drijven met pepperspray. Men heeft ook moeten gebruikmaken van de politiehond. Vervolgens zijn er heel wat mensen aangehouden, en zijn er processen verbaal uitgeschreven.” 

“Er is zwaar en kordaat opgetreden”, zegt D’Haese. “Maar het was wel correct. Er is in Aalst geen plaats voor dergelijke amokmakers. Ik hoop nu gewoon dat het debat niet omgedraaid gaat worden. Ik hoop dat de daders van gisteren, niet plots de slachtoffers van morgen zullen worden. Daar zal ik zeer waakzaam voor zijn.” 

Meest gelezen