Dagrecord derde dag op rij gebroken:  17,9 graden in Ukkel

In Ukkel is het vandaag 17,9 graden geworden. Het temperatuurdagrecord is daarmee voor de derde dag op rij gebroken en dat is heel uitzonderlijk. Gisteren was het in Ukkel 16,6 graden. Zondag werd er ook al 17,9 graden gemeten. En ook morgen zit er mogelijk nog een record in.  

Het vorige dagrecord dateert van 1990, toen werd het 16,3 graden, meldde David Dehenauw van het KMI vanmiddag op Twitter. 

Ook morgen kan er mogelijk opnieuw een dagrecord gebroken worden. "Morgen zou het zelfs nog warmer kunnen worden dan vandaag", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "De kans is groot dat er dan opnieuw een temperatuurdagrecord gebroken wordt. Dan hebben we al vier recorddagen op een rij en dat is echt wel uitzonderlijk." 

Bekijk hier weervrouw Sabine Hagedoren in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gisteren was het 16,6 graden Celsius in Ukkel. Daarmee was het de warmste 22 februari sinds het begin van de metingen. Het vorige record dateerde van 1990, toen het op 22 februari 16,3 graden was.

Zondag werd het dagrecord ook al gebroken. Het werd met 17,9 graden de warmste 21 februari, het vorige record was 14,6 graden in 1946. We krijgen door een strakke zuidenwind aanvoer van lucht uit Zuid-Europa en Noord-Afrika en dat voelen we duidelijk. Het is momenteel ruim 10 graden warmer dan normaal in deze periode van het jaar. 

De opeenstapeling van allerlei records en extremen de jongste jaren - niet enkel in ons land trouwens- is opnieuw een duidelijk teken van de klimaatopwarming of klimaatverstoring. Twee jaar geleden werd het in februari uitzonderlijk al eens 20 graden in ons land. Dat recente record zou deze week niet gebroken worden. 

Ook komende dagen mooi lenteweer

  • Morgen wordt het zonnig en aanhoudend zeer zacht voor de tijd van het jaar, met maxima van 14 tot 18 graden. De zuidenwind waait matig.
  • Donderdag blijft het droog, maar de bewolking neemt stilaan toe. Een regenzone zou volgens de huidige prognoses donderdagavond of donderdagnacht vanaf het zuidwesten ons land bereiken. We krijgen maxima van 12 tot 15 graden bij een matige zuidwestenwind.

Meest gelezen