Gesloten envelop VRT met verklaringen actrices mag definitief dicht blijven: Bart De Pauw gaat niet in beroep

De verzegelde envelop van VRT met onder meer verklaringen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert over Bart De Pauw, mag definitief dicht blijven. Bart De Pauw gaat niet in beroep. De envelop bevat alles wat de preventieadviseur van VRT verzamelde over de kwestie, waarna de VRT de samenwerking met De Pauw stopzette. Doordat er geen beroep komt, weten we overmorgen wanneer het eigenlijke proces behandeld wordt.

"Met vele maanden extra vertraging is de familie De Pauw ook niet gediend", dat is zowat het hoofdargument waarom de advocaten van De Pauw geen beroep zullen indienen tegen de beslissing om de gesloten VRT-envelop verzegeld te houden. "We blijven er principieel bij dat de rechten van verdediging in een strafdossier een maximale transparantie vereisen van àlle stukken die erin zitten, maar wij zullen de beslissing van de rechtbank niet aanvechten", klinkt het in een mededeling.

Waarover gaat de zaak-De Pauw ook alweer? Bekijk het hier in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Het was de correctionele rechtbank in Mechelen die beslist had dat de envelop dicht kon blijven. De rechtbank verwees naar een eerdere uitspraak van de kamer van inbeschuldigingstelling, die al had geoordeeld dat de inhoud van de envelop onder het beroepsgeheim van de preventieadviseur valt. In de envelop zitten de vertrouwelijke verklaringen die actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert aflegden over het gedrag van De Pauw, maar ook onder meer mails van de toenmalige CEO Paul Lembrechts. Het bevat met andere woorden alles wat de preventieadviseur verzamelde over de zaak De Pauw. Op basis van een verslag van diezelfde preventieadviseur heeft VRT vervolgens beslist om de samenwerking met Bart De Pauw stop te zetten.

Nu Bart De Pauw niet in beroep gaat tegen de beslissing, kan overmorgen bepaald worden wanneer het eigenlijke proces De Pauw behandeld wordt. De Pauw moet er zich verantwoorden voor belaging en elektronische overlast tegen 13 vrouwen. De advocaten van De Pauw bereiden zich daar nu op voor en zijn naar eigen zeggen zelfzeker, ondanks de definitief gesloten envelop. “Zoals we al herhaaldelijk hebben aangegeven, hebben we heel veel te vertellen en dat zal dan ook gebeuren waar het hoort, in de rechtszaal", zegt advocaat John Maes. "Overigens beschikken we over belangrijke aanknopingspunten die ons toelaten om bepaalde zaken in de gesloten
omslagen toch nog te kunnen reconstrueren. Wij kunnen onze pleidooien dus ook zonder die omslagen goed voorbereiden", aldus Maes. Voor de volledigheid, wie de envelop wél kon inkijken is de onderzoeksrechter die het onderzoek naar Bart de Pauw gevoerd heeft. Op basis daarvan heeft hij actrices Liesa Naert en Maaike Cafmeyer ondervraagd. Die verhoren zitten wél in het strafdossier.

Meest gelezen