Videospeler inladen...

BEKIJK - "Schouder aan schouder tegen fascisme": woede om Erdogan-vertrouweling als nieuwe rector in Istanbul

In de Turkse stad Istanbul wordt al zeven weken geprotesteerd tegen de nieuwe rector van de Bogazici Universiteit. Die is aangesteld door president Recep Tayyip Erdogan en was kandidaat-parlementslid voor zijn conservatieve AK-partij. De LGBTQ-studentenclub moest al de deuren sluiten en studenten en professoren vrezen nog meer politieke inmenging. "Terzake" doet het relaas in bovenstaande reportage.

De Turkse president Erdogan wil onderwijs dat op een conservatieve en religieuze leest geschoeid is. Progressieve universiteiten staan onder een ongeziene politieke druk. Het gevolg is niet alleen aanzwellend studentenprotest, maar ook een intellectuele aderlating. 

Correspondent Toon Beemsterboer in Istanbul:  "Veel jongeren denken erover om het land te verlaten”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen