Videospeler inladen...

Minstens 75 gevangenen omgekomen in Ecuador bij strijd tussen rivaliserende drugsbendes in 3 gevangenissen

In 3 gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land Ecuador zijn dinsdag minstens 75 gedetineerden om het leven gekomen. Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten ging het om een strijd tussen drugsbendes die binnen de gevangenismuren werd uitgevochten. 800 politieagenten en militairen werden ingeschakeld om de orde te herstellen.

"Criminele organisaties startten in een reeks penitentiaire instellingen gelijktijdig gewelddadige acties", twitterde president Lenín Moreno dinsdagmiddag lokale tijd. "De politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken werken eraan opnieuw controle te verwerven over de gevangenissen van Guayaquil, Cuenca en Latacunga."

In die drie gevangenissen, waar samen zowat 70 procent van alle gevangenen in Ecuador opgesloten zitten, brak een strijd uit tussen leden van rivaliserende drugsbendes. Met een dodentol van minstens 75 gedetineerden. In de gevangenis van Cuenca sneuvelden 33 gedetineerden, in Guayaquil 34 en in Latacunga 8.

Bendeleider vermoord

Het is niet de eerste keer dat het onrustig is in de gevangenissen in Ecuador door confrontaties tussen rivaliserende bendes, een fenomeen dat zich overigens ook elders in Latijns-Amerika vaak voordoet. De laatste maanden liep de spanning volgens het gevangeniswezen op door de moord op Jorge Luis Zambrano, de leider van de Chonerosbende. Hij werd in december doodgeschoten in een café, enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten.

Volgens de directeur van het gevangeniswezen, Edmundo Moncayo, ging het om een simultane actie. "De rellen braken op hetzelfde moment uit in de drie gevangenissen." Zo'n 800 politieagenten en militairen werden er op uitgestuurd om orde op zaken te stellen. Verschillende politieagenten raakten daarbij gewond, hoeveel is nog niet duidelijk.

Aan de gevangenis van Guayaquil, economisch de belangrijkste stad van Ecuador, kwamen tientallen bezorgde vrouwen postvatten, met als eis de lijst met doden te kunnen zien. Sommigen klaagden aan dat ze al geruime tijd niets meer van hun man of zoon hadden gehoord, terwijl hij in de gevangenis een telefoon ter beschikking heeft. Ze hadden eerder al berichten gekregen dat er gevechten dreigden uit te breken en uitten kritiek op de autoriteiten dat er te weinig aan werd gedaan.

In een van de drie gevangenissen werden onder meer vuurwapens, machetes, messen en gsm's aangetroffen. Als reactie op het bloedige geweld gaf de president van Ecuador het leger opdracht strikt te controleren op de smokkel van wapens, munitie en explosieven naar gevangenissen.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen