Nieuw coronasneltestcentrum in Deinze voor leerlingen en leerkrachten: "We willen corona-uitbraken in scholen vermijden"

In het oude stadhuis van Deinze opent een nieuw sneltestcentrum om corona op te sporen bij leerlingen en leerkrachten. Zo kunnen de inwoners van Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint Martens-Latem en Zulte snel te weten komen of er mogelijke clusterbesmettingen zijn in de scholen. 

Bij de coronapandemie is het belangrijk om snel te kunnen testen en snel te weten waar de besmettingshaarden zitten. Nu de scholen weer open zijn, is in Deinze het oude stadhuis ingericht als testcentrum. Kinderen en leerkrachten die mogelijke symptonen vertonen, worden er naartoe verwezen voor een sneltest. Volgens Grietje Vanheule van het Vrije CLB is het sneltestcentrum er gekomen als derde verdedigingslinie in de strijd tegen corona " Het centrum is alleen bedoeld voor leerlingen en leerkrachten die er snel kunnen worden getest. Als je snel kan testen, kan je ook snel anticiperen en verdere besmettingen mogelijk vermijden"

Niet voor kleuters

Voor kleine kindjes en kleutertjes kunnen dergelijke sneltesten wel vervelend, ingrijpend zijn. Daarom worden in het nieuwe sneltestcentrum in Deinze alleen leerlingen vanaf 6 jaar en leerkrachten  getest. Kleutertjes worden doorverwezen naar de huisdokter of naar een triagecentrum. 

(lees verder onder de foto van het nieuwe centrum)

Hoe werkt het ?

Wie in contact kwam met een hoogrisicopatient moet zich op twee verschillende momenten laten testen. Volgens Grietje Vanheule gebeurt dat in het testcentrum op dezelfde manier. "Het is een CLB-arts die beslist of de leerlingen en leerkrachten getest moeten worden met een sneltest of een PCR-test. Een sneltest gebeurt met een wisser in keel en neus, een PCR-test gaat dieper in de neus en keel. Een sneltest toont aan of je besmettelijk bent of niet. Je kan wel niet weten of er nog een virale lading is. Is de test negatief dan is er nog altijd geen garantie en daarom wordt er op dag zeven een PCR-test uitgevoerd. Is die negatief dan kan je uit quarantaine, anders is het een isolatie."

Voor scholen is het belangrijk dat een dergelijk centrum is ingericht. Zo hopen ze om zo snel mogelijk eventuele  besmettingshaarden te detecteren en te kunnen opvolgen. 

Meest gelezen