AFP or licensors

Facebook gaat blokkade van nieuwsberichten in Australië opheffen

Facebook gaat het voor Australiërs en Australische media weer mogelijk maken om nieuwsberichten te delen en te lezen. Facebook keert zijn kar nadat de Australische regering een aantal toezeggingen heeft gedaan over een nieuwe wet waardoor sociale netwerken zullen moeten betalen voor nieuws. Wegens die wet had Facebook het sinds vorige week woensdag onmogelijk gemaakt om in Australië nog online nieuwsberichten te delen.

Facebook en de Australische regering vechten al een poos een stevige oorlog uit. De aussies willen namelijk dat internetbedrijven die geld verdienen door nieuwsberichten te verspreiden daar ook voor betalen aan de mediabedrijven die die nieuwsberichten maken. 

Om de Facebooks en Googles van deze wereld te verplichten om te betalen, werkt Australië aan een nieuwe wet. Dat is natuurlijk tegen het zere been van die bedrijven. Facebook heeft lang geprobeerd om de Australische politiek op andere gedachten te brengen. 

Maar toen de Australische regering het been stijf bleef houden, zette Facebook vorige week het zware geschut in: het maakte het voor Australiërs en Australische media onmogelijk om nog nieuws te delen of te lezen.

Sindsdien werd er achter de schermen keihard onderhandeld tussen de Australische regering en Facebook. En kennelijk zijn de strijdende partijen uit hun loopgraven gekropen, want beide partijen laten nu weten dat de blokkade over een aantal dagen wordt opgeheven. 

“We zijn tevreden dat we een overeenkomst hebben kunnen vinden met de Australische regering”, zo laat Facebook nu weten in een persbericht. Volgens Facebook heeft de regering een aantal wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel en een aantal toezeggingen gedaan. Het bedrijf laat weten dat het bijgevolg de blokkade over een aantal dagen zal opheffen.

Het wordt nu afwachten wat de deal precies inhoudt en hoe online bedrijven de Australische media zullen betalen. Ook wordt het interessant om te volgen wat er nu zal gebeuren in andere landen. In Frankrijk sloot Google vorige maand nog een deal om uitgeverijen te betalen voor nieuwsberichten.

Meest gelezen