Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden gaf vandaag uitleg aan Limburgse burgemeesters
foto: Radio 2

Burgemeesters zullen makkelijker verdachte bedrijven kunnen screenen

Als het van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) afhangt, zullen gemeentebesturen in de toekomst makkelijker verdachte bedrijven kunnen screenen. Begin deze maand zijn al op 13 plaatsen in Limburg invallen geweest in carwashes door inspectiediensten, dat gebeurde in Houthalen-Helchteren, Hasselt, Genk en Sint-Truiden. De minister wil dat nu makkelijker maken met een nieuwe wet.

Gemeentebesturen kunnen op dit moment niet zo makkelijk een verdacht bedrijf doorlichten, want daar ontbreekt een juridisch kader voor. Winsten uit de georganiseerde misdaad worden witgewassen in bijvoorbeeld massagesalons, nachtwinkels, gokkantoren, shishabars of carwashes.  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil een duidelijk wettelijk kader zodat een burgemeester meer middelen ter beschikking heeft om de georganiseerde criminaliteit in zijn of haar gemeente aan te pakken. Dat vertelde ze tijdens een bezoek aan Hasselt vandaag waar ze uitleg gaf over haar aanpak aan enkele Limburgse burgemeesters. 

Controle bedrijven

"Burgemeesters hebben nu al de mogelijkheid om bedrijven te controleren, maar dan enkel op bijvoorbeeld brandveiligheid of milieuregels en kunnen dat als reden gebruiken voor een eventuele sluiting", vertelt de minister. "Het zou goed zijn om al die elementen samen te leggen en dat er een moraliteitsonderzoek komt naar de wettigheid van een inrichting met al die verschillende onderdelen samen. Zo kunnen ze onwettige activiteiten aanpakken."

Vooral in de grensstreek zien we dat men drugsgeld witwast
Burgemeester Marino Keulen (Open VLD)

Sommige gemeenten zoals Genk hebben al strenge regels voor de toekenning van een vergunning voor een nachtwinkel, maar dat is niet overal in Limburg het geval. Met de nieuwe wet zal het makkelijker worden verdachte bedrijven te controleren. "Vooral in de grensstreek zien we heel goed dat men drugsgeld witwast via de wassalons, tankstations of carwashes", zucht burgemeester Marino Keulen (Open VLD) uit Lanaken. "Zo ontregel je de economie. Als we meer te weten kunnen komen over investeerders, kunnen we dat soort zaken vermijden in onze gemeenten."

Ook zijn collega uit Kinrooi is tevreden met de aanpak van de minister.  Burgemeester Jo Brouns (CD&V): "Als we een dienst maken die bemand wordt met mensen van de politie, het gerecht en verschillende inspectiediensten, dan kunnen we zien wat de echte bedoeling is van de bedrijven. Zo kunnen we dan vergunningen weigeren." 

Meest gelezen