Biogazelle

Gents bedrijf ontwikkelt preventieve coronatest: “We zien wie het virus heeft nog voor die zich ziek voelt”

Een Gents bedrijf heeft een coronatest klaar waarmee je kan zien of iemand het virus heeft, nog voor die ziektesymptomen vertoont. De bedoeling is om op die manier grote corona-uitbraken te voorkomen. Nu wordt er vaak pas getest als mensen al ziek zijn en anderen hebben aangestoken. Het is de eerste commerciële coronatest in Vlaanderen.

Het Gentse bedrijf Biogazelle heeft samen met de universiteit van Gent een nieuwe speekseltest ontwikkeld om het coronavirus op te sporen. De bedoeling van de nieuwe test is om mensen op scholen en bedrijven vaak te testen om zo het virus te detecteren nog voor het de kans heeft gehad om zich te verspreiden. 

Corona-uitbraken vermijden

Voor de coronatest van Biogazelle krijg je geen stok in de neus, maar moet je in een potje spuwen. “Het handige daaraan is dat het veel gemakkelijker is om de staal af te nemen, en dat je het dus veel regelmatiger kan doen”, legt CEO van het bedrijf Roel Sterken uit. “Het nadeel is dat de test minder gevoelig is. Daarom raden we aan om de test zo’n 2 keer per week uit te voeren. Zo kan je vermijden dat er een uitbraak komt.” 

Door regelmatig te testen, kunnen we iemand die het virus heeft, veel sneller isoleren van de rest

Roel Sterken, CEO Biogazelle

“Op dit moment wordt een coronapatiënt meestal pas ontdekt als er op een bepaalde plaats al veel besmettingen zijn. Dat komt omdat we pas beginnen te testen als iemand symptomen heeft”, gaat Sterken verder. “Het gevolg is dat we dan vaak een bedrijf of een school moeten sluiten. Met onze speekseltest willen we dat voorkomen. Door regelmatig te testen, kunnen we iemand die het virus heeft, veel sneller isoleren van de rest.” De speekseltest is ook een pcr-test, alleen is de bron waar je je materiaal haalt verschillend, legt Sterken uit. Je haalt je materiaal dus niet met een stokje uit de neus, maar je spuwt het uit. Je hebt het resultaat ook na 24 uur. 

Goedkoper dan klassieke test

“Zo’n speekseltest kost minder dan een klassieke test”, zegt Sterken. “Je kan via speeksel in het labo veel meer mensen tegelijk testen. Daardoor is de prijs ongeveer een derde goedkoper.” Het Gentse bedrijf biedt de test aan voor 17 euro. “Maar afhankelijk van de grootte van het bedrijf kan het zijn dat er nog extra logistieke kosten aan verbonden zijn. Elk bedrijf moet voor zichzelf de rekening maken of het de moeite waard is die investering te doen."

Het nadeel aan de test is wel dat er veel vaker getest moet worden om echt effectief te zijn. “Al blijkt uit onderzoek wel dat je via speeksel het virus ook goed kan detecteren. Zeker wanneer het virus in hoge mate aanwezig is. Je kan er de superverspreiders goed uithalen.” 

Vanaf volgende week in omloop

Vanaf volgende week wil het bedrijf de test echt in omloop brengen. “We hebben samen met de universiteit van Gent bekeken of het haalbaar is om de test in de praktijk te kunnen brengen. We bekeken bijvoorbeeld of zoiets te organiseren valt en of er niet te veel nadelen zijn. Dat is niet het geval. Dus vanaf volgende week kunnen organisaties ons aanschrijven als ze willen deelnemen. Het bedrijf waar ons pilootproject liep, is alvast enthousiast."

Meest gelezen