AFP or licensors

Bijna volledige Israëlische kust bedekt met teer, oorzaak van vervuiling nog niet bekend

Duizenden soldaten, parkwachters en vrijwilligers zijn al dagen in de weer om een groot deel van de Israëlische kust op te ruimen. Die is bedekt met miljoenen kleine balletjes teer. Of de smurrie in zee is gelekt of gedumpt, is nog niet duidelijk.

Bekijk hier de beelden. Lees het artikel onder de video.

Videospeler inladen...

Zowat 195 kilometer lang is de Israëlische kust. Op een groot deel daarvan spoelde de voorbije dagen een lading teer aan. Miljoenen balletjes teer liggen verspreid over een lengte van 160 kilometer. De Israëlische regering raadt de bevolking af om op de stranden te komen, aangezien de teer schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Duizenden soldaten, parkwachters en vrijwilligers zijn al dagen in de weer om de smurrie op te ruimen. Ze worden daarbij geholpen door de leden van het Project 500, een project opgestart door het ministerie van Defensie waarbij 500 mensen die door de coronacrisis hun baan verloren, de voorbije maanden werden ingezet om nationale parken en natuurreservaten schoon te maken.

Het ministerie van Milieu en milieuverenigingen schatten dat er minstens 1.000 ton teer is aangespoeld. De schoonmaak van de Israëlische stranden zou nog maanden kunnen duren.

Israëlische soldaten zijn al dagen in de weer om de miljoenen balletjes teer op te ruimen.
AFP or licensors

Of de smurrie in zee is gelekt of gedumpt, is nog niet duidelijk. De overheid probeert de oorzaak van de vervuiling nog te achterhalen. Volgens het ministerie van Milieu zou de verspilling ergens tussen 6 en 10 februari hebben plaatsgevonden. 

In elk geval gaat het om een van 's lands ergste ecologische rampen, aldus het Israëlische agentschap voor de nationale parken. In het natuurreservaat Gador nabij de noordelijke stad Hadera, werden met teer besmeurde vissen, schildpadden en andere zeedieren aangetroffen.

Ook de zuidelijke stranden van buurland Libanon zijn getroffen. Ook daar dreigen zeedieren het slachtoffer te worden. De teer bereikte onder meer het natuurreservaat op de kust van Tyrus, een van de laatste zandstranden van Libanon.

Het reservaat is een belangrijk nestgebied voor de bedreigde dikkop- en groene zeeschildpadden. Het gebied heeft ook een enorme biodiversiteit en ligt op de weg van een belangrijke migratieroute voor vogels.

Een Libanese milieuactivist toont de smurrie die op het strand van het natuurreservaat van Tyrus is aangespoeld.
AFP or licensors

Meest gelezen