Carles Puigdemont (midden), Toni Comín (links) en Clara Ponsatí (rechts) tijdens een persconferentie woensdagvoormiddag.
AFP or licensors

Commissie Europees Parlement adviseert onschendbaarheid Puigdemont op te heffen: "Zwarte dag voor Europese democratie"

De Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement vindt dat de onschendbaarheid van de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont en twee ex-ministers mag opgeheven worden. De drie Catalanen zijn Spanje ontvlucht in 2017 en zitten momenteel in het Europees Parlement. "Dit is een zwarte dag voor de Europese democratie", reageren de drie. Een definitieve beslissing valt in de week van 8 maart.

Met 15 stemmen voor, 8 tegen en 2 onthoudingen ging de Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement er dinsdagavond mee akkoord dat de onschendbaarheid van drie Catalaanse Europese Parlementsleden wordt opgeheven: Carles Puigdemont, Toni Comín en Clara Ponsatí. 

Puigdemont was tot eind oktober 2017 minister-president van de Catalaanse regering, Comín en Ponsatí waren beiden minister. De drie politici ontvluchtten Spanje nadat de Spaanse regering de Catalaanse regering had afgezet, wegens het houden van een verboden referendum over onafhankelijkheid en het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid in het Catalaanse parlement. De drie Catalaanse politici zitten momenteel in het Europees Parlement. 

De beslissing van de commissie is een advies. Een definitieve beslissing over hun onschendbaarheid valt in de week van 8 maart. Dan stemt het volledige Europees Parlement erover. Indien de onschendbaarheid van de drie wordt opgeheven, zullen ze actief kunnen blijven als parlementslid, maar zal wel de overleveringsprocedure opnieuw opgestart worden.

Het Spaanse Hooggerechtshof wil de drie namelijk vervolgen voor hun rol in het referendum, net als ze met andere Catalaanse leiders heeft gedaan. 

Tien andere politici en twee burgeractivisten zijn al veroordeeld tot straffen tot 13 jaar cel. Van die 12 eerder veroordeelde leiders zitten er 9 in de gevangenis (6 ex-ministers, 1 ex-parlementsvoorzitter, en 2 burgeractivisten). Drie anderen kregen een voorwaardelijke straf en speelden hun politieke rechten kwijt.

Of Puigdemont, Comín en Ponsatí daadwerkelijk aan Spanje overgeleverd zullen worden, is lang niet zeker. Daarover beslist uiteindelijk een Belgische rechter. Twee van hen verblijven namelijk in ons land, Ponsatí reisde later door naar Schotland. Eerder dit jaar oordeelde het hof van beroep nog dat Lluis Puig, een andere ex-minister die in ons land verblijft, niet mag worden overgeleverd.

"Trieste beslissing"

De drie Catalaanse politici reageerden vanmorgen tijdens een persconferentie teleurgesteld op het advies van de commissie. "Dit is geen beslissing om ons te vervolgen, maar wel een om ons in de gevangenis te krijgen", zei Ponsatí. "Europa speelt in de kaart van Spanje. (...) Als het parlement hiermee doorgaat, ondermijnt ze de democratische geloofwaardigheid van Europa. Europa heeft de taak om minderheden te verdedigen. Elke keer een Europese instelling dit mandaat negeert, verliezen we democratie in Europa."

"Een keer te meer heeft Europa ervoor gekozen om politieke vervolging niet aan de kaak te stellen, dit is een zwarte dag voor de Europese democratie", voegde Comín daar aan toe. Hij had het over een "trieste beslissing". Het Catalaanse drietal zei woensdag nog "geen nederlaag toe te geven" en wil "tot het laatste moment" de EP-leden informeren die in maart stemmen over de opheffing van hun parlementaire onschendbaarheid.

Meest gelezen