Radio 2

Kortrijk plant eerste ‘wonderwoudje’ in Vlaanderen: "Meer biodiversiteit voor een betere luchtkwaliteit"

In Kortrijk is dinsdagmiddag het eerste "wonderwoudje" aangeplant. Onder begeleiding van BOS+ wordt een grasveld in de wijk Pius X omgetoverd tot een groene oase met bomen, struiken, bloemenweides en zelfs een buitenklasje. "Door meer groen te voorzien, willen we een betere luchtkwaliteit krijgen en spelen in de natuur mogelijk maken", zegt schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn (SP.A).

Een drukke dinsdagnamiddag voor de leerlingen van de basisschool VBS Pius X in Kortrijk: zij mochten vandaag meehelpen het eerste "Wonderwoud" in Vlaanderen aan te leggen. Onder begeleiding van BOS+ wordt een grasveld van zo'n 2.500 m2 groot in de wijk Pius X omgetoverd tot een groene oase, met 30 verschillende soorten planten. 

Wonderwoudjes zijn kleine bosjes of parkjes in de leefomgeving

Lauren Maes, BOS+

Schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn (SP.A) is opgetogen met het nieuwe project: “Samen met de buurt en de kinderen van Pius X hebben we een plan opgesteld, waarbij er ook ruimte zal zijn voor een bloemenweide, een buitenklasje en een zitplaats. Door meer groen en meer biodiversiteit te voorzien, willen we zorgen voor een betere luchtkwaliteit, de hittestress tegengaan en spelen in de natuur mogelijk maken.”

West-Vlaanderen is koploper

Wat betreft de Wonderwoudjes is West-Vlaanderen de beste van de Vlaamse klas, zegt Lauren Maes van BOS+. “We hebben nu zo'n 12 trajecten lopen in West-Vlaanderen en volgend jaar zullen er nog eens 10 extra Wonderwoudjes aangepland worden.” De kostprijs van het project in Kortrijk bedraagt 8.000 euro.

Radio 2

Meest gelezen