Liveblog - Nederland versoepelt lockdown lichtjes, premier Mark Rutte: "Klein beetje meer risico nemen met corona"

In Nederland versoepelt de regering de lockdown lichtjes. Geneesmiddelenproducent AstraZeneca levert opnieuw minder vaccins dan oorspronkelijk gepland. "Een gigantisch probleem", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Volg de belangrijkste updates in onze corona-liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

In Nederland wordt de lockdown enigszins versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte aangekondigd op een persconferentie. De samenleving heeft uitzicht op perspectief, maar nu zitten we nu in een lastige periode, zei de premier, “met een derde golf die volgens deskundigen onvermijdelijk is”. “Dat is één realiteit, maar er is ook een andere realiteit. Hoe langer de crisis duurt, hoe lastiger het ons valt”, zei Rutte. “We zijn het allemaal zat.”

Daarom  “denken we dat we in een fase zijn gekomen waarin we een klein beetje risico willen nemen”, zei Rutte. “Weloverwogen, maar het blijft een risico, met de Britse variant in het achterhoofd.”

De regering voert versoepelingen of verruimingen door, al noemt Rutte die “spannend” en drukte hij de Nederlanders op het hart de geldende maatregelen nauwgezet te blijven volgen. Zo gaat het middelbaar onderwijs vanaf 1 maart weer gedeeltelijk open.

Bekijk hier een bijhorend fragment uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Nog een maatregel gericht op jongeren is ook dat teamsporten in buitenlucht voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar opnieuw worden toegestaan. 

De meeste mensen met een contactberoep mogen vanaf volgende week dinsdag weer aan de slag. Het gaat om kappers, maar bijvoorbeeld ook schoonheidsspecialisten en pedicures. Voor sekswerkers geldt de versoepeling niet. Winkels mogen vanaf volgende week op afspraak worden bezocht.

Voor het overige blijven de geldende maatregelen van kracht. Restaurants en cafés blijven dicht, net als cultuurhuizen. Het advies om thuis slechts één bezoeker te ontvangen, blijft gelden. 

De avondklok wordt verlengd, zeker tot 15 maart, de eerste dag van de parlementsverkiezingen in Nederland.

Lees meer in dit artikel:

Nederland versoepelt lockdown: “Fase waarin we klein beetje risico willen nemen”

AstraZeneca levert opnieuw minder vaccins, minister Beke: "Gigantisch probleem"

"Het is een zeer jammerlijke zaak dat we met AstraZeneca en Moderna op dit moment geen stabiliteit hebben in de leveringen." Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het parlement. "De enige correcties zijn neerwaartse correcties."

De minister reageert daarmee op het nieuws van AstraZeneca. De geneesmiddelenproducent zal deze week slechts 88.800 vaccins in België, in plaats van de voorziene 114.716. De levering van 3 maart is zelfs verlaagd van 90.161 tot 21.600. Op 7 maart zou het bedrijf dat goed maken met een extra grote hoeveelheid.

Pfizer blijft wel volgens schema leveren. Moderna zou normaal hebben geleverd op 15 februari, maar dat werd al eens uitgesteld tot 22 februari. Het bedrijf zou nu op 25 februari 26.100 vaccins leveren.

"Dit is toch wel een gigantisch probleem in het operationeel kunnen klaarmaken van onze vaccinatiecentra, maar ook in de ziekenhuizen en de gehandicaptenvoorzieningen", zei Beke.

De minister begrijpt naar eigen zeggen niet dat Europa geen vuist maakt tegen de producenten.

Lees meer in het artikel.

Ierland verlengt lockdown tot 5 april na ongerustheid over Britse variant

Ierland verlengt de lockdownmaatregelen al zeker tot 5 april, klinkt het bij premier Micheal Martin. De verlenging komt er uit ongerustheid voor de Britse variant van het coronavirus, die intussen verantwoordelijk is voor 90 procent van de nieuwe besmettingen.

Vanaf komende maand gaan de scholen wel opnieuw open in Ierland, maar de andere maatregelen blijven nog zeker tot 5 april van kracht.

Premier Martin geeft aan dat het aantal besmettingen daalt, maar dat de Britse variant voor onzekerheid zorgt. Die is intussen al verantwoordelijk voor 90 procent van het aantal nieuwe infecties. "Daardoor is de dynamiek volledig veranderd en dus moeten we heel voorzichtig zijn", aldus de Taoiseach.

Ierland kende begin dit jaar een enorme stijging van het aantal bevestigde besmettingen, die volgens experts het gevolg was van versoepelingen tijdens de eindejaarsperiode. Inmiddels is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners gedaald naar ongeveer 270.

Nederlandse Senaat wil laatste woord over verlenging avondklok

De Nederlandse Eerste Kamer wil het laatste woord krijgen over een verlenging van de avondklok. Een meerderheid van de Senaat nam een motie aan van de Partij voor de Dieren, die stelt dat de Senaat binnen een week zou moeten instemmen met een regeringsbesluit hiertoe. Als de Senaat niet instemt, vervalt de avondklok "van rechtswege", ook al zou de Tweede Kamer wel voor hebben gestemd.

De motie is aangenomen tegen de zin van justitieminister Ferd Grapperhaus en van de coalitiepartijen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen, maar hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de ene zetel steun van OSF hielp de coalitie niet. Grapperhaus zou de motie bespreken in het kabinet en de Tweede Kamer.

De voorstanders van de motie vinden de avondklok één van de meest vergaande ingrepen in het maatschappelijke en privéleven van mensen. Daarom vinden ze het belangrijk dat de Eerste Kamer een stem hierin heeft. Overigens is het nog maar de vraag of de Senaat echt tegen een verlenging zou stemmen. Een groot deel van de oppositie stemde in de Tweede Kamer voor de avondklok en de verlenging.

Sinds maandag zit de avondklok vast aan de tijdelijke coronawet, die weer onder de Wet publieke gezondheid valt. Naast de avondklok staan hierin nog veel andere coronamaatregelen. De Senaat wil alleen stemrecht hebben over het onderdeel avondklok.

Zoon van epidemioloog Pierre Van Damme organiseert eind juni "Bevrijdingsfeest": "Al pittige discussies over gevoerd"

Reisorganisatie Route du Soleil en internetplatform TAGMAG plannen eind juni een "bevrijdingsfeest" om afscheid te nemen van het coronatijdperk. Opvallend: een van de drijvende krachten achter het festival is Tom Van Damme, de zoon van epidemioloog en lid van de taskforce vaccinatie Pierre Van Damme. "We hebben er al pittige discussies over gevoerd", zegt die laatste in "De afspraak".

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Wat AstraZeneca deze week niet levert, zal het volgende week leveren"

De kleinere leveringen coronavaccins dan verwacht van AstraZeneca deze week, zal het farmabedrijf volgende week al goedmaken. Dat zegt vaccinoloog Pierre Van Damme in "De afspraak" op Canvas. "Wat AstraZeneca voor februari heeft beloofd, zal wel degelijk worden geleverd", zegt hij. "Dit zijn biologische producten met veel kwaliteitstussenstappen. Als een van die stappen niet goed is, dan kan je niet doorgaan. We willen een product dat kwalitatief in orde is. Ik wil het niet goedpraten, ik wil illustreren dat aan heel wat garanties moet worden voldaan."

Verschillende landen zoals het Verenigd Koninkrijk stellen intussen de tweede coronaprik van AstraZeneca en andere producenten uit om meer mensen een eerste prik te geven. "Dat is voor een groot stuk een wetenschappelijke discussie", zegt Van Damme. "In veel landen ziet men dat het resultaat van een eerste prik erg goed is. Daaruit concludeert men dan dat men de tweede prik kan uitstellen."

"Op dit moment weten we niet hoe lang het effect van de eerste prik duurt", waarschuwt Van Damme. "Het is niet leuk indien je drie maanden na die eerste prik plots weer vatbaar zou worden voor het virus, dan doe je meer slecht dan goed. We moeten dus voorzichtig zijn en effectief meten wat het geeft wanneer je die tweede prik uitstelt."

"We gaan modelleren wat het betekent als we die eerste dosis aan meer mensen geven en een tweede dosis misschien tot twaalf weken uitstellen. Hoe gaan we in dat geval om met de vaccins die we hebben? Die oefening gaan we doen, dat kunnen we op een week tijd modelleren. Maar momenteel hebben we dus veel vraagtekens over de duur en het effect van de eerste dosis."

Viroloog Van Ranst: "Onzeker dat tijdslijn van vaccinaties nog kan worden gehaald"

"We beginnen toch wat ongerust te worden of de tijdslijnen rond vaccinatie nog worden gehaald." Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in "Terzake", nu blijkt dat er keer op keer leveringsproblemen zijn met vaccinaties. "Als je het al ziet mislopen bij de eerste leveringen, dan heb je geen garantie dat de miljoenen vaccins wél op tijd zullen komen. Het is onzeker momenteel en dat is bijzonder oncomfortabel." 

Gaan we er nog geraken met de vaccinaties tegen de zomer? "Er wordt altijd gezegd rond de zomer. het zal wellicht langs de andere kant zijn. Het is allemaal moeilijk te zeggen op dit moment. Het kan nog steeds dat er plots wordt opgeschaald."

Videospeler inladen...

Hoofd taskforce vaccinaties: "We hebben weinig impact op farmabedrijven"

Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, kan zich alleen maar aansluiten bij de frustraties over de wispelturige vaccinleveringen. "We hadden dit graag anders gezien." Volgens hem zijn er twee aparte oorzaken: "Enerzijds produceren ze momenteel globaal minder dan gehoopt en nu is er ook een specifiek probleem. Stap per stap wordt het vaccin gecontroleerd en dat gebeurt door andere labo's. In een van die controlelabo's is nu een probleem, daardoor kunnen er deze week maar 89.000 vaccins geleverd worden."

Ramaekers hoopt dat het tweede kwartaal beterschap brengt, als ook het vaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd wordt door het Europees Geneesmiddelenagentschap. "Dat is een gemakkelijker vaccin, waar maar één dosis van nodig is. Mocht het erdoor komen en Johnson & Johnson kan vrij grote volumes leveren, kan dat een compensatie zijn. Maar momenteel is het koffiedik kijken." 

Hoe dan ook hebben de farmabedrijven alle macht. "Wij hebben daar weinig impact op."

Hoe vlot verlopen de vaccinaties? Ons land loopt achter met de eerste prik, maar voorop bij volledige vaccinatie

Het vaccineren lijkt tergend langzaam vooruit te gaan in ons land: eind december zijn de eerste prikken gezet en nog steeds is amper 4 procent van de volwassen Belgen gevaccineerd. Hoe goed of slecht doet ons land het daarmee in vergelijking met onze buurlanden en met de rest van Europa?

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen