Belga Image

Natuur en Bos roept op om geen hondenpoepzakjes achter te laten in de natuur: "We zien dat meer en meer"

Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt om hondendrollen op te ruimen en zeker geen hondenpoepzakjes achter te laten in de natuur. De oproep komt er na klachten over hondendrollen in de bossen en de duinen. Sinds de coronacrisis gaan er meer mensen wandelen. Vaak nemen ze hun hond mee. "We merken dat meer en meer mensen hun hondendrollenzakje in de natuur smijten", zegt Klaar Meulebroek van het Agenschap Natuur en Bos. "Dat kan niet."

Sinds de coronacrisis is het druk in de natuurgebieden. Veel mensen trekken erop uit en gaan wandelen, vaak met de hond. Opvallend is dat veel mensen wel moeite doen om de uitwerpselen van hun dieren in een zakje te doen, maar dat zakje dan toch achterlaten in de natuur. De oproep van het Agentschap voor Natuur en Bos om zowel hondendrollen als de zakjes op te ruimen, komt er na klachten over hondendrollen in de bossen en de duinen. “De hondenpoep zorgt voor ergernissen bij andere bezoekers", vertelt Klaar Meulebroek van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Zeker wanneer ze dat hondenpoepzakje terug in de natuur werpen. Dat is een probleem dat we meer en meer opmerken.” 

We vragen vriendelijk om alles wat je meebrengt, ook terug mee naar huis te nemen

Klaar Meulebroek, Agentschap voor Natuur en Bos

Meulebroek vermoedt dat mensen hun hondendrollenzak in de natuur gooien om aan te geven dat er te weinig vuilnisbakken staan, maar daar is volgens haar een goede reden voor. “Wij zetten heel bewust geen vuilnisbakken in natuurgebieden, omdat we merken dat vuilnisbakken extra vuilnis aantrekken. Dat is ook niet de bedoeling.”

We proberen mensen bewust te maken door ze aan te spreken

Klaar Meulebroek, Agentschap Natuur en Bos

Ook loslopende honden zijn groot probleem

Niet alleen de uitwerpselen van honden in de natuur zijn een probleem, ook loslopende honden vinden ze bij Natuur en Bos geen goed idee. “We krijgen veel klachten van mensen die bang zijn van honden, maar ook voor de natuur zelf is het een groot probleem", legt Meulebroek uit. "Het broedseizoen nadert, waarbij verschillende vogels een nest op de grond maken. Wanneer er op dat moment een hond passeert, zal die vogel het nest verlaten en is de kans groot dat de jongen niet meer grootgebracht worden. Ook bij reeën is dat het geval. Als de geur van een hond, dat gezien wordt als predator, aan het reekalfje hangt, zal de moeder haar kalf verlaten. Bovendien hebben we ook regelmatig incidenten waarbij honden een reekalfje doodbijten of waarbij de ree vlucht en onder een auto terechtkomt. Honden zijn dus zeker welkom, maar ze moeten wel aan de leiband.”

Meest gelezen