Nederland versoepelt lockdown lichtjes: "Weloverwogen, maar het blijft een risico"

In Nederland wordt de lockdown enigszins versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte aangekondigd op een persconferentie. Rutte somde vier versoepelingen op: het middelbaar onderwijs gaat (deels) open, jongeren en volwassenen kunnen in teamverband buiten sporten, contactberoepen mogen weer open, en winkelen kan op afspraak. "We denken dat we in een fase zijn waarin we bereid zijn om een beetje risico te nemen."

De samenleving heeft uitzicht op perspectief, maar nu zitten we nog in een lastige periode, zei de Nederlandse premier, "met een derde golf die volgens deskundigen onvermijdelijk is." 

"Dat is één realiteit, maar er is ook een andere realiteit. Hoe langer de crisis duurt, hoe lastiger het ons valt", zei Rutte. "We zijn het allemaal aardig zat aan het worden. Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt."

Daarom is de Nederlandse regering van oordeel dat een fase is aangebroken waarin ze bereid is om een klein beetje risico te nemen. "Weloverwogen, maar het blijft een risico, met de Britse variant in het achterhoofd."

Vier versoepelingen

De regering voert vier versoepelingen of verruimingen door, al noemt Rutte die "spannend" en drukte hij de Nederlanders op het hart de al langer geldende maatregelen nauwgezet te blijven volgen. 

Zo gaat het middelbaar onderwijs vanaf 1 maart weer gedeeltelijk open. Nog een maatregel gericht op jongeren is dat teamsporten in de buitenlucht voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar opnieuw worden toegestaan.

De meeste mensen met een contactberoep mogen vanaf volgende week weer aan de slag. Het gaat om kappers, maar bijvoorbeeld ook schoonheidsspecialisten en pedicures. Voor sekswerkers geldt de versoepeling niet.

Winkels mogen vanaf volgende week op afspraak worden bezocht.

Voor het overige blijven de geldende maatregelen van kracht. Restaurants en cafés blijven dicht, net als cultuurhuizen. Het advies om thuis slechts één bezoeker te ontvangen, blijft gelden. De avondklok wordt verlengd, zeker tot 15 maart, de eerste dag van de parlementsverkiezingen in Nederland. 

"Derde golf"

De voorbije week steeg het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland met bijna 20 procent. De stijging was het sterkst bij kinderen, mogelijk een gevolg van de opening van de basisscholen, twee weken geleden.

Enkele uren voor de persconferentie gaf het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat een belangrijke rol speelt in de bestrijding van de corona-pandemie, aan dat Nederland zich "in een kwetsbare positie bevindt". 

Het RIVM liet ook voor het eerst de term “derde golf” vallen. "Omdat het grootste gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is, is het van groot belang om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen en deze derde golf zo laag mogelijk te houden", klonk het.

Die derde golf had al veel hoger kunnen zijn, stelt het RIVM, maar de strenge maatregelen hebben de verspreiding van het coronavirus flink afgeremd. Het zo laag mogelijk houden van het aantal besmettingen kan volgens het RIVM "alleen als een versoepeling met grote voorzichtigheid en stapje-voor-stapje gaat."

Meest gelezen