Netwerk voor Natuuronderzoek in Limburg bestaat 30 jaar: "Dankzij Limburggevoel is hele provincie in kaart gebracht"

De 400 vrijwilligers van het Netwerk voor Natuuronderzoek, het vroegere Likona, hebben op 30 jaar tijd een schat aan natuurinformatie verzameld. Daardoor kunnen er gericht maatregelen genomen worden om soorten beter te beschermen. Zowel vogels, planten, paddenstoelen en insecten zijn nauwgezet in kaart gebracht. 

Het Netwerk voor Natuuronderzoek in Limburg is een uitgebreid netwerk. Meer dan 400 vrijwilligers trekken er jaar in jaar op uit om alle mogelijke planten, vogels, insecten en paddenstoelen nauwgezet in kaart te brengen. Vogelkenner Jan Stevens uit Alken was er al in 1991 bij. "Dat is buiten zijn, de natuur ervaren. Bij ons is dat een knop die altijd aanstaat. En het is nog nuttig ook. Want door soorten goed in kaart te brengen, kunnen er gericht maatregelen genomen om die soorten beter te beschermen." 

Wij willen de natuur ervaren, dat is een knop die altijd aanstaat

Vogelkenner Jan Stevens

Het werk van de vele vrijwilligers heeft intussen een schat aan informatie opgeleverd, benadrukt Jan Mampaey van het Provinciaal Natuurcentrum. "Limburg is niet alleen de groenste provincie, het is ook de best geïnventariseerde. Ik denk dat het komt door het Limburggevoel. Onze vrijwilligers willen niet alleen de soorten in hun eigen streek in kaart brengen, ze willen ook gegevens uit heel Limburg verzamelen."  

Verdwenen soorten

De natuur in Vlaanderen is er de afgelopen decennia op achteruit gegaan. Ook in Limburg zijn enkele bijzondere soorten verdwenen. "De meest iconische soort is de korhoen", gaat Mampaey verder. "Ook de duinpieper is weg, net als de zilveren maan, een vlinder. Ook het plantje de kleine biesvaren is verdwenen."  

Maar er zijn in de 30 jaar ook soorten bijgekomen, benadrukt coördinator Luc Crèvecoeur. "30 jaar geleden was de wolf nog iets uit sprookjes. En pas begin jaren '90 werden de eerste everzwijnen in Limburg gespot. In ons jaarboek hadden we het toen trots over 3 exemplaren die op de Teut in Zonhoven waren gespot."

Meest gelezen