Zicht op de Etna vanuit Milo in de buurt van Catania, enkele dagen geleden.
Orietta Scardino

BEKIJK - Ook vulkanologen onder indruk van uitbarstende Etna: "Nóg krachtiger dan twee dagen geleden"

Op Sicilië spuwt de Etna, de hoogste actieve vulkaan van Europa, al een week lang fonteinen van vuur en aswolken de lucht in. Afgelopen nacht was er opnieuw een spectaculaire uitbarsting, die zelfs doorgewinterde vulkanologen ontzag inboezemde. "Zelfs wie hier al decennialang werkt, heeft een eruptie zoals die van de voorbije nacht nog maar zelden gezien."

De meer dan 3.300 meter hoge Etna op het Italiaanse eiland Sicilië begon gisteravond steeds meer te beven en barstte rond 22 uur uit bij de zuidoostelijke krater. Zowat een uur later schoten lavastralen tot 300 meter uit boven de kraterrand. Later was er een kilometerslange aswolk in de lucht te zien. 

Bekijk hier de beelden van de voorbije nacht (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Het spektakel was ontzagwekkend, ook voor vulkanologen die wel wat gewend zijn. "Nadat de Etna ons de voorbije nachten al spannende momenten heeft bezorgd, is hij nu uitgebarsten op een manier die ook degenen van ons die hier al decennialang werken nog maar zelden hebben gezien", schreef Boris Behncke van het observatorium van de Etna op de website.

En op Twitter verwoordde hij het zo: "Noemde ik de uitbarsting van de nacht van 20 op 21 februari al "ongelooflijk krachtig"? Wel, haar opvolger in de nacht van 22 op 23 februari was VEEL krachtiger."

(lees door onder de tweet)

Een uur na middernacht kalmeerde de vulkaan weer. Schade heeft hij voorlopig niet aangericht. Onderzoekers naar het Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) zien ook niet meteen reden tot ongerustheid. Ze zijn van plan de recente activiteit te gebruiken voor verder onderzoek naar materiaalmonsters die de vuurberg heeft uitgespuwd.  

Bekijk hier nog beelden van de voorbije dagen/nachten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen