AFP or licensors

Oppositieleider met groot machtsvertoon opgepakt in Georgië, zijn aanhangers komen op straat

In Georgië, een voormalige sovjetrepubliek in de zuidelijke Kaukasus, heeft de politie met groot machtsvertoon een leider van de oppositie opgepakt. Zijn arrestatie dreigt de politieke spanningen in Georgië alleen maar groter te maken. In de hoofdstad Tbilisi komen duizenden aanhangers van de oppositie op straat om te protesteren.

Honderden agenten waren ingezet om het hoofdkwartier van de Verenigde Nationale Beweging (UNM) binnen te dringen en Nika Melia op te pakken. Melia is de voorzitter van de UNM, de partij die werd opgericht door de voormalige Georgische president Mikhail Saakasjvili.

Bekijk hier de beelden (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Vorige week besliste de rechtbank dat Melia in voorlopige hechtenis moet worden genomen omdat hij zijn borg niet had betaald. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij aanzette tot geweld bij demonstraties in juni 2019. Zelf spreekt hij van een politiek gemotiveerde vervolging. 

Onrust

De beslissing van de rechtbank leidde tot grote onrust in Georgië. Premier Giorgi Gakharia trad af omdat hij zich niet kon vinden in het bevel van justitie om Melia op te pakken. Hij vreesde voor een politieke escalatie en een verdere polarisering van het politieke landschap. Georgië verkeert in een politieke crisis sinds de parlementsverkiezingen van vorig jaar. De oppositie verdenkt regeringspartij Georgische Droom van manipulatie en eist nieuwe verkiezingen. 

AFP or licensors

Intussen is er al een nieuwe premier, voormalig minister van Defensie Irakli Garibasjvili. Enkele uren na diens aantreden kwam een politiemacht van honderden agenten naar het partijhoofdkwartier waar Melia zich verschanste. Met een brandweerladder klommen agenten het gebouw in, terwijl Melia zijn aanhangers bleef toespreken, zoals op beelden te zien is.

De agenten gebruikten ook traangas tegen de aanhangers van Melia en pakten tientallen van hen op.

Duizenden partijgenoten en aanhangers van Melia zijn intussen op straat gekomen om te protesteren tegen zijn aanhouding. De betogers vragen ook nieuwe verkiezingen.

AFP or licensors

Meest gelezen