Pexels

Opvallend veel Oost-Vlaamse bedrijven vragen innovatiesteun: "Nieuwe technologieën zijn een risico"

Nergens in Vlaanderen deden er vorig jaar meer bedrijven een beroep op innovatiesteun als in Oost-Vlaanderen. Bijna 200 ondernemingen in de provincie kregen financiële steun van Vlaanderen om hun bedrijf te vernieuwen en gebruik te maken van nieuwe technologieën. Dat is nodig, want iets nieuws uitproberen kan een risico zijn.

De innovatiesteun is een financieel duwtje in de rug voor bedrijven die gebruik willen maken van nieuwe technologieën. Door de coronacrisis moeten kmo's zichzelf wat heruitvinden en creatieve oplossingen bedenken. En ze denken ook na over de toekomst en de digitalisering. Maar omdat het uitproberen van nieuwe technologieën een risico kan betekenen, kunnen zij de innovatiesteun aanvragen.

Bedrijven innoveren zich uit de coronacrisis
Jos Vermeiren van UNIZO Oost-Vlaanderen

"Die technologieën hebben zichzelf vaak nog niet bewezen op de markt. Om het risico te beperken en het toch uit te proberen geeft de overheid deze steun", zegt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder UNIZO Oost-Vlaanderen. De interesse van de bedrijven voor nieuwe technieken is niet toevallig. "We gaan ons innoveren uit de crisis, wordt dikwijls gezegd. De bedrijven denken na over de wereld na corona en innovatie zal daar een groot deel van uit maken."

Digitale wereld

Vermeiren geeft een aantal voorbeelden van waar bedrijven zoal mee bezig zijn: "Hoe zal onze digitale wereld eruit zien? Hoe zal onze mobiliteit eruit zien? Hoe zal onze energiebevoorrading eruit zien? Wat zal er met het klimaat gebeuren in de toekomst? Om daar oplossingen voor te bedenken is die innovatiesteun meer dan nodig." 

"We zijn blij dat de kmo's in de provincie hun weg gevonden hebben naar deze steun", zegt Vermeiren. "Het gaat bijvoorbeeld om spin-offs van de Gentse universiteit, van hogescholen, start-ups en scale-ups (een bedrijf dat al in een verdere fase zit dan een start-up, nvdr.). Maar ook de klassieke bedrijven vinden meer en meer hun weg naar vernieuwing."

In Oost-Vlaanderen is een derde meer steun aangevraagd in 2020 dan in 2019. Het gaat om een totaal bedrag van 70,8 miljoen euro. In vergelijking met het jaar ervoor is dat 31 procent meer. Drie vierde van de Oost-Vlaamse innovatiesteun gaat naar kmo's.

Meest gelezen