Jay Cross

Ruiters in Scherpenheuvel-Zichem moeten uitwerpselen van hun paard opruimen, maar geen extra controles

De stad Scherpenheuvel-Zichem roept haar inwoners met paarden in het stadsinfoblad op om de uitwerpselen van de dieren op te ruimen wanneer ze een wandeling maken. Soms krijgt de politie klachten over paardenmest op de openbare weg of op wandelpaden. In theorie kan je een boete krijgen als je paardenpoep niet opruimt, al schrijft de politie die boetes in de praktijk zelden uit: "Alleen als het echt niet meer door de beugel kan."

"De laatste tijd hebben we een aantal opmerkingen gekregen van wandelaars die - al dan niet letterlijk -  struikelden over de paardenpoep op de wandelpaden", vertelt Manu Claes, burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem (CD&V). Volgens Claes heeft dat gedeeltelijk te maken met corona. "Door corona en recent het mooie weer zijn er meer mensen die een tochtje te paard te maken in de stad of in de natuurgebieden. Tegelijkertijd zijn er ook meer wandelaars. Beiden maken vaak gebruik van dezelfde paden, dus logischerwijs zorgt dat soms voor problemen. Het is niet prettig om in paardenuitwerpselen te wandelen, dus vragen we aan ruiters om de paden proper achter te laten, al besef ik dat dat niet evident is." 

Dat dat niet evident is, weet ook hoofdinspecteur Paul Janssen van de politie in Scherpenheuvel. "Volgens het politiereglement is het verboden een openbare plaats te bevuilen en moet de openbare netheid bewaard blijven. Paardenuitwerpselen bevuilen de openbare weg en strikt gezien mogen die daar dus niet liggen. In principe kan je daar dus een GAS-boete voor krijgen", legt Janssen uit. "Maar wij gaan niet speciaal daarop controleren. In de praktijk schrijven we hier zelden een boete voor uit, alleen als het te gortig is." 

Het is niet prettig om in paardenuitwerpselen te wandelen, maar ik besef dat het voor ruiters niet evident is om die op te ruimen. 

Burgemeester Manu Claes (CD&V)

De stad volgt ook haar eigen regels op. "Door de drukte op de lekdreef zetten we dezer dagen de cavalerie in", vertelt Manu Claes. "Die politiepaarden laten ook wel wat achter, daarom geven de agenten na hun tussenkomsten de locaties door waar mogelijk paardenmest ligt. Onze stadsdiensten ruimen dat daarna op."

Tip voor wie toch paardenmest opruimt

Volgens burgemeester Manu Claes heeft het opruimen van paardenmest bovendien haar voordelen. "Toen ik nog kind was, ruimde mijn moeder de mest op als de boer met zijn paarden voorbij kwam. Ze gebruikte dat om haar bloemen en planten te bemesten. Een tip dus voor wie nog een goeie meststof zoekt voor zijn plantjes."

Meest gelezen