Podcast - De woelige revolutie van George Floyd: in het spoor van de protesten na zijn dood

Op 25 mei 2020 begon een sociale revolutie als een tornado over Amerika te razen. Die dag kwam de zwarte verdachte George Floyd om na een knieklem van de blanke agent Derek Chauvin. 8 minuten en 46 seconden duurde de wurggreep op de nek van Floyd. De gruwelbeelden van de langzame dood van een weerloze zwarte man in Minneapolis gingen de wereld rond. Die 9 vreselijke minuten. De blik van de onbewogen 44-jarige agent, de dood in de ogen van George Floyd. 

Al snel na de dood van George Floyd vatte heel Amerika vuur, met protesten in wel 150 Amerikaanse steden. De hele zomer lang bleef het onrustig in de VS. De meeste protesten waren vreedzaam, maar geregeld kookten de potjes over. Er braken rellen uit. Er werd geplunderd, en platgebrand. Woede die zich generaties lang had opgehoopt, kwam eruit als hete lava.

Agent Derek Chauvin werd opgepakt en beschuldigd van doodslag en moord in de tweede graad op George Floyd. In Hennepin County District Court in Minneapolis begint nu maandag, op 8 maart, het proces tegen Derek Chauvin. Derek Chauvin, de dader van de knieklem op Floyd, riskeert tot 40 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld. 

Beluister hier de indringende nieuwe podcast van onze Amerikacorrespondent Björn Soenens en lees daarna verder:

AFP or licensors

Wat is er precies gebeurd die 25e mei? En hoe verliep de revolte tegen discriminatie en systemisch racisme? Welke tegenkrachten kwamen op gang? Zwart zijn in Amerika betekent soms een doodvonnis. Hoe is het zo ver kunnen komen? Black Lives Matter?

Uit politiedocumenten blijkt intussen dat Derek Chauvin tijdens 7 voorgaande arrestaties ook al de knieklem had gebruikt om arrestanten te bedwingen. Chauvins gedrag was duidelijk een patroon. Blijkt al snel dat politiemensen vaak de hand boven het hoofd wordt gehouden, niet in het minst door politievakbonden die veel onaanvaardbaar gedrag door de vingers zien. De meeste agenten gaan bijna altijd vrijuit. 

VS-correspondent Björn Soenens trok de afgelopen zomer van 2020 dwars door Amerika, in het spoor van de protesten en de dode zwarte verdachten. Luistert u mee naar deze indringende podcast, in de reeks "Björn in the USA". Dit keer duikt Soenens diep in de zwarte bladzijden van Amerika. De klankmontage is van Daan Wallis. 

Meest gelezen