Vennootschap El Kaouakibi sloot 2 contracten af met VRT toen ze nog bestuurder was bij openbare omroep: "Dat mag niet"

De vennootschap "A Woman's View" van Sihame El Kaouakibi sloot in 2017 twee contracten af om prestaties te leveren aan de openbare omroep VRT. Op dat moment was El Kaouakibi lid van de raad van bestuur van de VRT. "De contracten zijn correct uitgevoerd. Maar diensten leveren aan de VRT combineren met een mandaat als raadslid, dat mag niet", bevestigt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. 

Het gaat om twee contracten, weet ook nieuwswebsite Business AM. Aan die twee contracten zijn meerdere facturen verbonden: in totaal 33.000 euro voor het ene contract en 2.500 euro voor het andere. "Met die contracten is op zich niets fout", benadrukt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. "De prestaties zijn volledig en correct uitgevoerd."

Alleen: Sihame El Kaouakibi was lid van de raad van bestuur van de VRT, voor Open VLD, van januari 2015 tot juni 2018. Met andere woorden: haar vennootschap heeft de twee bewuste contracten afgesloten met de VRT toen El Kaouakibi nog bestuurder was bij de openbare omroep.

"Ze had dit moeten melden aan de voorzitter van de raad van bestuur. Dat is niet gebeurd", aldus VRT-woordvoerder Bob Vermeir. "Diensten leveren aan de VRT combineren met een mandaat als raadslid, dat mag niet. Je mag niet voor de VRT werken of diensten leveren en tegelijk ook raadslid zijn bij de VRT. Dat staat zo in het charter voor deugdelijk bestuur."

De kwestie is besproken binnen het audit-comité van de VRT en werd gisteren gerapporteerd aan de raad van bestuur.

El Kaouakibi heeft kort gereageerd bij persagentschap Belga: "A Woman's View organiseerde op vraag van een klant een talentenjacht voor jongeren in Limburg: Limburgz Finezt. Als mediapartner werd MNM aangezocht, dat twee dagen kwam uitzenden vanop het event. Door beide partijen werd overeengekomen dat het hier een ruildeal betrof waarvoor geen betalingen werden uitgevoerd." 

In het tweede contract ontwikkelde het bedrijf van El Kaouakibi de choreografie van de move tegen pesten. "Hiervoor werd 2.500 euro gefactureerd", klinkt het. "Ik heb onvoldoende ingeschat dat deze ruildeal zonder betaling mogelijk in conflict zou kunnen komen met mijn toenmalig lidmaatschap van de raad van bestuur van de VRT."

Minister Dalle "bezorgd over mogelijke deontologische fouten die in het verleden zijn gebeurd"

Intussen reageert ook het kabinet van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). "De minister hecht het grootste belang aan transparantie, integriteit en deontologie. Hij drukt dan ook zijn bezorgdheid uit over mogelijke deontologische fouten die in het verleden zijn gebeurd binnen de raad van bestuur van de VRT", klinkt het.

"De leden van de raad van bestuur moeten deontologisch de hoogste standaarden hanteren. Elke vorm van belangenvermenging kan en mag niet getolereerd worden. Het is aan de raad van bestuur en aan de VRT om daarop toe te zien.  De minister kan zich moeilijk uitspreken over zaken van het verleden."

Het kabinet-Dalle voegt er nog aan toe: "de aanbevelingen van het rapport van Audit Vlaanderen, dat eerder pijnpunten uit het verleden blootlegde, werden integraal overgenomen in de nieuwe beheersovereenkomst en zullen worden gecontroleerd door Audit Vlaanderen en de VRM".

Enkele maanden geleden nam Rudi De Kerpel ontslag uit de raad van bestuur van de VRT, nadat was gebleken dat zijn bedrijven Eurotuin Groep en Durapack leverancier en sponsor waren van het VRT-evenement De Warmste Week. De Kerpel zat in de raad van bestuur als gemeenschapsafgevaardigde van de Vlaamse regering.

Meest gelezen