Radio 2

Sensoren meten luchtkwaliteit in Kuurnse scholen: "Verrassend hoe snel de lucht ongezond is in een klas zonder ventilatie"

In alle scholen van Kuurne komen er sensoren die de luchtkwaliteit in de klas meten. Ze krijgen die van het gemeentebestuur en Ventilair, een bedrijf dat ventilatiesystemen maakt. "Ook los van de coronabesmettingen is ventilatie erg belangrijk", zegt Yoerich Dewaegenaere van Ventilair

Kuurne wil extra inzetten op gezonde binnenlucht in alle scholen. Ventilatie is, zoals we intussen weten, een belangrijke factor om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar gezonde lucht in de klas heeft ook een invloed op het algemeen welzijn en de prestaties van de leerlingen en leerkracht.

Yoerich Dewaegenaere van Ventilair: "De sensoren meten hoeveel koolstofdioxide of CO2 er in de lucht zit. En in een klas zonder ventilatie kan de toegelaten norm al na een kwartier overschreden zijn. Daarom is  ventilatie zo belangrijk."

Ramen open

De sensoren werden voor het eerst uitgetest in de secundaire school Spes Nostra in Kuurne. In de meeste klassen was de luchtkwaliteit goed of matig, behalve in één. Schooldirecteur Renaat Vaes: "In die klas stond de deur weliswaar open maar de ramen waren dicht. We hebben die dus ook opengezet. Gezonde lucht in de klas moet iets zijn waar de leerkrachten even goed op moeten letten, als op een goede handhygiëne bijvoorbeeld."

Meest gelezen