Archief van het Koninklijk Paleis

Stadsmuseum MOU wil Oudenaardse wandtapijten terughalen uit buitenland: “Belangrijk product voor Vlaanderen”

Stadsmuseum MOU wil de Oudenaardse wandtapijten terughalen uit het buitenland voor een uitgebreide tentoonstelling. De tapijten waren vroeger het exportproduct bij uitstek. “Wij willen een representatief mogelijk overzicht bieden van wat Oudenaarde allemaal produceerde”, zegt conservator Geertrui Van Kerkhoven.  

Oudenaarde zet de komende jaren in op wandtapijten. Er was een grote traditie van wevers en makers in de stad. Vroeger verdiende ongeveer de helft van de Oudenaardse bevolking hun kost met de tapijten. Dat heeft tot gevolg dat vele pronkstukken verspreid zijn geraakt over de hele wereld. 

“Wij willen graag buitenlandse collecties naar Oudenaarde brengen. We hebben op dit ogenblik 37 Oudenaardse wandtapijten in bezit, waarvan 17 zichtbaar zijn in het museum. Er zijn toekomstplannen om een paar zalen in het museum vrij te maken voor de tentoonstelling van de wandtapijten”, vertelt conservator van het MOU-museum Van Kerkhoven.

Oudenaarde staat gekend om zijn verdure wandtapijten
Geertrui Van Kerkhoven

De tapijten worden aangekocht binnen een bepaald genre. “Oudenaarde staat gekend om zijn verdure tapijten (= tapijt waarbij de boord volledig is gevuld met decoratief loofwerk), maar wij hebben heel veel beeldwandtapijten geweven met Bijbelse taferelen als onderwerp. Wij trachten al die thema’s te vervolledigen", vertelt Van Kerkhoven.

"De dag van vandaag worden er nog wandtapijten geweven, zoals in restauratieateliers, maar ook in een vzw die de oude technieken van het weven aanleert. Maar toch is de industrie wel verloren gegaan in de 18e eeuw." 

Boek over Oudenaardse wandtapijtenkunst

Het museum heeft ook een boek uitgebracht. "Dit boek is het beginpunt van MOU 2.0, waarin we een nieuwe weg inslaan. We leggen de nadruk  op de Oudenaardse wandtapijtenkunst", besluit  schepen van Cultuur van de stad Oudenaarde Stefaan Vercamer (CD&V). 

Meest gelezen