James Arthur Photography

Statutaire commissie Open VLD schorst Sihame El Kaouakibi voor zes maanden

De statutaire commissie van Open VLD heeft Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi voorlopig geschorst voor zes maanden. Die sanctie kan indien nodig ingekort of verlengd worden. De statutaire commissie handelt op vraag van partijvoorzitter Egbert Lachaert, in afwachting van de uitslag van de onderzoeken naar mogelijk financiële onregelmatigheden bij Let's Go Urban, het dansproject van El Kaouakibi. 

Door de schorsing wordt El Kaouakibi op non-actief gezet als partijlid. Dat betekent dat ze geen stemrecht heeft op partijcongressen - mochten die in de schorsingsperiode worden georganiseerd - en niet kan deelnemen aan fractievergaderingen. Als Vlaams Parlementslid kan ze in principe wel blijven functioneren omdat dit een mandaat van het volk is, niet van de partij. Ze blijft ook deel uitmaken van de fractie van Open VLD; afwijkend stemgedrag is dus niet mogelijk.

El Kaouakibi laat weten dat ze de beslissing van haar partij aanvaardt en hoopt dat die tijdelijk zal zijn.

Tegen El Kaouakibi lopen een aantal onderzoeken in verband met mogelijk verdachte geldstromen bij haar vzw Let's go Urban, het gevolg van een audit.

Gisteren hield El Kaouakibi een opgemerkte persconferentie, bijgestaan door minister van Staat Johan Vande Lanotte, die de relaties tussen Let's Go Urban en haar privébedrijven heeft onderzocht. Volgens Vande Lanotte is er geen sprake van zelfverrijking door El Kaouakibi, maar is er wel sprake van een slordige boekhouding.

Meest gelezen