Videospeler inladen...

#Stopthesteal in Myanmar: daarover gaat het deze maand in Vranckx & Byloo

Wanneer je dit leest, zit Rudi Vranckx op het vliegtuig naar Irak. Maar vlak voor hij instapte, dook hij nog met spitsbroeder Vincent Byloo in de podcaststudio voor een gesprek over de polsslag van de wereld.

Zoals ex-president Donald Trump in de VS blijft volhouden dat de overwinning hem ontstolen is, zo vecht het leger in Myanmar nu de verkiezingsresultaten aan. Die waren immers vernietigend voor datzelfde leger. Alleen hadden de generaals geen rekening gehouden met de Facebookgeneratie die massaal op straat komt. 

Waarom komt die coup net nu? Hoe staan de Myanmarezen tegenover Aung San Suu Kyi, die een Nobelprijs won, maar ook de genocide tegen de Rohingyabevolking minimaliseerde? En heeft democratie nog een kans in Myanmar? Rudi en Vincent vragen Esther Wintraecken de pieren uit de neus - zij woonde vijf jaar lang in Myanmar. "Over de Rohingya durf ik zelfs niet te beginnen tegen mijn vrienden", zegt ze.

Daarna gaat het naar daar where no man has boldly gone before: Mars. De Verenigde Arabische Emiraten hebben alvast een ruimtesonde naar de oermannelijke planeet gestuurd, en daar hebben vrouwelijke wetenschappers een belangrijke rol bij gespeeld. Goed nieuws voor vrouwen in de Arabische wereld, toch? Al zou Rudi Rudi niet zijn als hij er geen kanttekening bij plaatste.

En de eerste pauselijke reis sinds het uitbreken van de coronapandemie gaat naar Irak. Het wordt een dubbele primeur, want het zal ook de eerste keer zijn tout court dat een paus Irak bezoekt. Franciscus heeft daar een goede reden voor, want de christenen hebben het bijzonder moeilijk in de bakermat van aartsvader Abraham. Sinds de val van dictator Saddam Hoessein is het aantal christenen er met tweederde teruggelopen. Gevlucht, weggejaagd of gedood. 

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw "message to Rudi" in via vb@vrt.be.

Meest gelezen