Videospeler inladen...

Student Ahmed Samir belandt in Egyptische cel, Vlaamse partner getuigt: "We wilden binnenkort trouwen in Gent"

Ahmed Samir, een Egyptische student die al twee jaar in Wenen woont en studeert, zit sinds begin deze maand in een Egyptische cel. Hij wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische groep en het verspreiden van fake news, maar zijn Vlaamse vriendin Souheila Yildiz ontkent dat met klem in een getuigenis aan VRT NWS. Sinds januari, de herdenking van de Arabische Lente, worden onderzoekers, mensenrechtenactivisten, journalisten en iedereen die zich kritisch uitlaat over het regime van president Abdul Fatah al-Sisi massaal opgepakt. Ahmed is slechts één daarvan.

Ahmed is een masterstudent sociologie aan de CEU universiteit van Wenen waar hij onderzoek doet naar vrouwenrechten. In de kerstvakantie besliste hij om terug te keren naar zijn geboorteland Egypte om zijn familie en vrienden te bezoeken. Daar aangekomen werd hij in de luchthaven twee uur lang ondervraagd over zijn studies, maar daarna werd hij vrijgelaten.

Op 23 januari vielen politieagenten zijn ouderlijke huis binnen, Ahmed was op dat moment bij zijn vrienden. Daarop besliste hij om vrijwillig naar het politiekantoor te gaan, want, zo vertelde hij aan zijn vriendin Souheila via de telefoon: "Ik heb niets te verbergen". Maar Ahmed heeft het politiekantoor niet meer verlaten.

De arrestatie van Ahmed leidde al tot verschillende protestacties, zowel in Wenen als in Brussel. Zo kwamen afgelopen vrijdag nog verschillende leden van mensenrechtenorganisatie Amnesty International en studenten samen aan de Egyptische ambassade om zijn vrijlating te eisen. Maar zijn vriendin maakt zich grote zorgen over wat Ahmed te wachten staat. "Mijn leven is gestopt, ik zit precies ook in de cel", vertelt ze aan VRT NWS. "We zouden eind dit jaar trouwen in Gent en ons leven hier opbouwen."

Bekijk hieronder de getuigenis van Souheila (en lees daarna verder onder de video)

Videospeler inladen...

Op 6 februari verscheen Ahmed Samir voor de opperste rechtbank van de staatsveiligheid. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische groep en het verspreiden van fake news. Daarmee zou hij de sociale orde en de openbare veiligheid ondermijnen. Zijn advocaten, partner en vrienden noemen de beschuldigingen ongegrond en vals. Ahmed zou ook gemarteld zijn geweest. De Weense universiteit reageert geschrokken: "Ahmeds arrestatie is een duidelijk voorbeeld van de repressie door de Egyptische autoriteiten tegen onderzoekers." 

De aanklager besliste om Ahmed Samir vijftien dagen in voorlopige hechtenis te houden, een beslissing die op 21 februari nog eens werd verlengd. Het voorarrest verlengen is in Egypte een veel voorkomende manier om politieke gevangenen zonder proces gevangen te houden. Volgens de Egyptische wet mag dat maximaal twee jaar, maar die periode wordt geregeld overschreden. 

Intussen is Ahmed overgeplaatst naar de beruchte Tora gevangenis, een overvol gevangeniscomplex met maximale beveiliging voor strafrechtelijke en politieke gevangenen. Gevangenen worden er ook gemarteld en nauwelijks beschermd tegen de coronapandemie. Wat er precies met Ahmed gaat gebeuren, is nog onduidelijk.  

Studenten Patrick Zaky en Giulio Regeni

De zaak van Ahmed Samir doet denken aan die van de studenten Patrick Zaky en Giulio Regeni. De Egyptische Patrick Zaky studeerde Gender en Vrouwenstudies aan de universiteit van Bologna in Italië. 

In februari vorig jaar ging hij naar Egypte om zijn familie en vrienden te bezoeken. Bij zijn aankomst in de luchthaven werd hij meteen gearresteerd. Net als Ahmed werd hij verdacht van deelname van een terroristische organisatie en het verspreiden van fake news. Vandaag zit Patrick nog steeds in de gevangenis. 

Nog eerder, op 25 januari 2016, de vijfde verjaardag van de Egyptische Revolutie, raakte de Italiaanse doctoraatsstudent Giulio Regeni die in de hoofdstad Caïro onderzoek deed over vrije vakbonden in Egypte, vermist. Enkele dagen later werd zijn lichaam teruggevonden, langs de kant van de weg. Het Italiaanse gerecht gaat ervan uit dat de Egyptische overheid verantwoordelijk of op zijn minst betrokken is, Egypte zegt dat hij slachtoffer is geworden van een criminele bende. Zijn dood blijft na bijna 5 jaar onopgehelderd.

Repressie

Tien jaar na de volksopstand van 25 januari 2011 is de repressie in het land groter dan ooit. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties is Egypte onder president al-Sisi uitgegroeid tot één van de meest repressieve landen ter wereld, waar weinig tot geen ruimte is voor kritische stemmen. 

Egyptische betoger in Cairo, 25 januari 2011

Meest gelezen