Horeca-uitbaters vragen perspectief over terrasjes en heropening: "Geef ons een datum" 

Heel wat horeca-uitbaters willen snel duidelijkheid en vooral perspectief over wanneer ze weer aan het werk mogen. "Geef ons een datum en een aantal besmettingen vanaf wanneer het weer mag", klinkt het. 

De roep om versoepelingen van de coronamaatregelen klinkt steeds luider. Vlaams minister-president Jan Jambon zei gisteren al in "De Afspraak" op één dat hij vrijdag tijdens het Overlegcomité zeker wil praten over de mogelijke heropening van de terrasjes. Ook bij Open VLD klinkt hetzelfde voornemen. Cafébazen zitten met dit vroege lenteweer te popelen om hun zaak te mogen heropenen. Karim Benjelloun van café Plaza in Leuven vindt dat de regeringen al veel te lang rond de pot draaien. "Wij vragen niet om morgen al te mogen openen, wij vragen om ons een cijfer te geven, en een datum", zegt hij in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dan kunnen we ons voorbereiden, en kan de horeca weer openen op een veilige manier. De cijfers moeten het toelaten, maar dan moet je ons ook een cijfer geven."

Wanneer kunnen we openen? Is dat bij één besmetting, twintig of dertig besmettingen? Geef ons een cijfer.

Karim Benjelloun, uitbater café Plaza in Leuven

"Stel dat we groen licht krijgen voor 1 april, dan ben je toch makkelijk een week bezig met voorbereidingen om alles op tijd klaar te krijgen. Dat gaat dan om bestellingen, boodschappen enzovoort. De koffiemachine bijvoorbeeld is heel gevoelig, die kan je niet zomaar heropstarten. De koeling, de technische installatie zijn onderhoudsgevoelig. Zijn de brandblussers gekeurd? Anders mag je niet openen. Want tijdens de coronacrisis mocht er niet gekeurd komen worden. Er is drank nodig. Veel drank, want na vier maanden zal die vervallen zijn", vertelt Benjelloun. "En alles moet coronaproof zijn. Daar komt dus heel veel bij kijken. Wat wij willen weten is vanaf wanneer er een groen licht komt. Is dat bij één besmetting, twintig of dertig besmettingen? Blijf niet rond die pot draaien, maar zeg iets", besluit de cafébaas.

Meest gelezen