Turnhouts standbeeld 'Madelon' terug op sokkel geplaatst

Het oorlogsmonument op het Turnhoutse Zegeplein staat al enkele maanden in de steigers. Het standbeeld bovenop, door Turnhoutenaren ‘de Madelon’ genoemd, liet haar sokkel al die tijd leeg achter. Na een grondige renovatie keert het standbeeld vandaag terug naar het Zegeplein.

Door een renovatie van haar standbeeld staat het oorlogsmonument op het Turnhoutse Zegeplein al enkele maanden in de steigers. Vandaag keert 'de Madelon' terug naar waar het thuishoort. Volgens schepen Francis Stijnen (CD&V) was het standbeeld dringend toe aan een renovatie. "Helaas hebben we vastgesteld dat de vorige restauratie niet goed was uitgevoerd. Niet alleen het standbeeld heeft de afgelopen 99 jaar afgezien, ook de trappen in blauwe steen en de drie bronzen reliëfs op de sokkel waren verweerd en door de tijd getekend. Dankzij de grondige opknapbeurt is de Madelon nu helemaal klaar om 100 kaarsjes uit te blazen in 2022."

Aangeschoten jongeren hebben de Madelon meer dan eens beklommen

Oorspronkelijk heet het monument op het Zegeplein het 'Monument voor de gesneuvelden'. Het standbeeld herdenkt de 131 Turnhoutse slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar de inwoners van Turnhout gaven het al snel de naam 'Madelon'. "In eerste instantie vonden de Turnhoutenaren het beeld te wulps en bedoelden ze de bijnaam smalend, verwijzend naar een soldatenliefje", zegt Stijnen. "In de loop van de jaren is onze Madelon vooral een vaste waarde en een icoon van de stad geworden. Dat ze pal in het centrum staat, midden in de uitgaansbuurt, heeft al eens overmoedige, meestal aangeschoten jongemannen op het idee gebracht om haar innig te omhelzen. Helaas is die klim niet altijd goed afgelopen, voor zowel de aanbidders als het beeld. Ik hoop dan ook dat de gerestaureerde Madelon voortaan kan genieten van de vrede die ze verpersoonlijkt."

Mysterie van het verdwenen zwaard

Het standbeeld had in eerste instantie een zwaard. Maar dat zwaard verdween in het begin van de jaren 70. Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie waar het zwaard is. Stijnen hoopt het zwaard ooit nog terug te vinden. "We hebben al twee keer op een mooie ontknoping gehoopt. In 2014 dook er al eens een bronzen zwaard op, maar onze stadsarchivaris kon toen op basis van afbeeldingen vaststellen dat het niet om het zwaard van de Madelon ging.  Tijdens de huidige renovatie meldde een bewoner zich op de werf van de firma Renotec, ook met een bronzen zwaard. Dat werd gevonden toen het slib van de kasteelvijver werd geruimd, ongeveer 20 jaar geleden. De man was ervan overtuigd het echte zwaard van de Madelon in zijn bezit te hebben, maar ook dit keer waren er sterke twijfels. We zijn toen naar het atelier van de restaurateur getrokken. Daar hebben we het in de hand van het beeld gelegd, maar de littekens op hand en zwaard bleken niet overeen te komen. Spijtig, want als historicus hoop ik natuurlijk nog altijd om het authentieke zwaard te vinden. De Madelon heeft ondertussen een uitstekende replica gekregen, gebaseerd op historische bronnen."

Meest gelezen