UZ Gent neemt duizendste coronapatiënt op in ziekenhuis

Het universitair ziekenhuis van Gent heeft deze ochtend de 1000e coronapatiënt opgenomen in het ziekenhuis. Bijna een jaar na de crisis toont het cijfer hoe hard de pandemie heeft toegeslagen. Op dit moment liggen er 34 mensen op de corona-afdeling van UZ Gent. 

UZ Gent, het grootste ziekenhuis van de provincie Oost-Vlaanderen, heeft sinds de corona-uitbraak in ons land nu al 1.000 patiënten opgenomen met een coronabesmetting. Elke dag komen er opnieuw patiënten bij. Ongeveer 1 op de 10 patiënten overleeft een besmetting niet, en overlijdt in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers die het ziekenhuis verzameld heeft. 

Coronapandemie in cijfers

In de eerste coronagolf, tussen maart en augustus, werden er 279 patiënten opgenomen in UZ Gent. Tijdens de tweede golf, tussen september en nu, waren dat er 721. Ook in de sterftecijfers is er een groot verschil tussen de eerste en de tweede golf. Van maart tot augustus 2020 waren dat er 34, tijdens de tweede golf waren dat er 85.

Op dit moment liggen er 34 mensen op de corona-afdeling in UZ Gent. 17 anderen revalideren ergens anders in het ziekenhuis. “De voorbije dagen zagen we opnieuw een lichte stijging in het aantal opnames”, klinkt het. “We blijven ons ervan bewust dat we het aantal opnames constant moeten monitoren om meer of minder plaats te creëren. Dit vraagt een grote flexibiliteit en solidariteit van onze medewerkers.”

Vaccin voor zorgpersoneel

Het ziekenhuis hoopt dat het coronavaccin beterschap zal brengen. De vaccinatie van het zorgpersoneel is gestart, maar het verloopt moeizaam. “We hopen in ieder geval dat alles goed gaat, en dat al onze medewerkers tegen 12 maart minstens 1 dosis hebben gekregen”, klinkt het. De komende 2 weken zal het ziekenhuis, naast het vaccin van Pfizer, ook beroep kunnen doen op het vaccin van AstraZeneca. 

kasto80

Meest gelezen