Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Veiligheidsdiensten Capitool getuigen in VS-Senaat: "Voorbereid op protest, niet op aanval in militaire stijl"

Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat hebben de hoofden van de drie diensten die instaan voor de beveiliging van het Capitool toegegeven dat ze slecht voorbereid waren op de bestorming van het gebouw begin dit jaar. "We waren voorbereid op protest, niet op een op militaire wijze gecoördineerde aanval."  

De senatoren wilden weten wat er precies verkeerd is gelopen op 6 januari, de dag waarop aanhangers van oud-president Donald Trump het Capitool konden binnendringen, de confrontatie opzochten met politieagenten en gevaarlijk dicht in de buurt kwamen bij parlementsleden, die in allerijl in veiligheid moesten worden gebracht. Bij die bestorming vielen zeker vijf doden, onder wie een politieagent.

Drie van de vier gewezen functionarissen die in de Senaat getuigden, moesten ontslag nemen na de bestorming van het Capitool. Ze geven toe dat ze slecht voorbereid waren op wat hen overkwam, maar zeggen dat de fout lag bij slechte informatie van de inlichtingendiensten. 

De politie is aangewezen op informatie van de geheime diensten, verklaarde Steven Sund, gewezen hoofd van de politie van het Capitool. "We vertrouwen erop dat die informatie absoluut correct is."

Bekijk hier een reconstructie van de gebeurtenissen in en rond het Capitool op 6 januari 2021 in "Terzake" van een dag later (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Demonstranten leken in niets op alle betogers die ik ooit heb gezien

Maar de informatie die zijn politiedienst kreeg, was onvolledig en niet accuraat, zegt Sund, een man met 30 jaar ervaring. "We troffen plannen voor een massabetoging met mogelijk geweld. Wat we voor ons kregen was een op een militaire leest gecoördineerde aanval op mijn agenten tijdens een gewelddadige overname van het Capitool."

(lees door onder de foto)

"De demonstranten leken in niets op alle betogers die ik ooit heb gezien", zei Sund nog. "Ze leken voorbereid op een oorlog."

Terughoudendheid

Tijdens de hoorzitting getuigden ook Michael Stenger en Paul Irving. Zij namen allebei op 7 januari ontslag als hoofd van de veiligheid in respectievelijk de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. 

Net als Sund zei Irving dat de informatie die hij had gekregen erop wees dat de betoging zou zijn zoals eerdere marsen van Trump-aanhangers. "Op basis van de informatie waarover we beschikten dacht ik dat we klaar waren", zei Irving. "Nu weten we dat we een slecht plan hadden."

Robert Contee, hoofd van de politie van Washington DC, kwam ook aan het woord. Zijn troepen waren snel ter plaatse gekomen, maar hij beklaagde zich over de terughoudendheid van het leger om bij te springen nadat de politiediensten in het Capitool daarom hadden gevraagd. 

Meest gelezen