Radio 2

70 procent meer coronabesmettingen in 1 week tijd in Gent: “Vooral gevallen van de Britse variant”

In 1 week tijd is er in Gent een toename van het aantal vastgestelde coronabesmettingen met 70 procent. Bij de meeste nieuwe gevallen gaat het om de Britse variant. Experts blijven hameren op het belang om direct naar de dokter te gaan, zelfs bij lichte symptomen. 

De coronacijfers uit Gent van vandaag zijn best opmerkelijk te noemen. Op 1 week tijd gingen de besmettingen de hoogte in met 70 procent. Bij de meeste besmettingen in Gent is het onduidelijk wat de bron is. Maar als die wel bekend is, dan komt het virus meestal het gezin binnen via het werk of de school.

Maatregelen juist opvolgen

“De grote stijging ligt waarschijnlijk aan het feit dat er meer besmettingen zijn met de Britse variant van het virus”, denkt huisarts Veerle Piessens. “De Britse variant is besmettelijker, dus zelfs als ons gedrag hetzelfde blijft, kunnen er meer mensen besmet raken. Het is belangrijk om de regels te blijven volgen en om op tijd naar de dokter te gaan als je je ziek voelt.” 

“We volgen de cijfers op de voet”, zegt schepen Rudy Coddens (SP.A). “We bespreken alles met experts en doen er alles aan om de gepaste maatregelen te nemen. Het is geen goed nieuws dat de cijfers zo fors de hoogte ingaan. Dat betekent vooral dat de mensen alert moeten blijven, en dat we het virus nog niet hebben verslagen.”

Verantwoordelijkheid opnemen

De stad Gent probeert op verschillende manieren de inwoners aan te manen om de maatregelen te volgen. Ze doen dat onder meer door het inzetten van quarantainecoaches. Dat zijn mensen die gezinnen bijstaan die in quarantaine moeten blijven. Daarnaast bekijken ze ook per wijk waar de besmettingsgraad erg hoog is en zorgen ze voor extra toezicht. “Mensen worden gewezen op hun verantwoordelijkheid. Het is nog steeds de bedoeling om het virus niet te verspreiden”, zegt Coddens.

Een andere maatregel die de stad neemt is politiecontrole. “De ordediensten patrouilleren zichtbaar door de straten. Er moet opgetreden worden als dat nodig is”, gaat Coddens verder. “Maar dat is niet voldoende. Het is vooral een kwestie van solidariteit: zorg dragen voor jezelf, maar ook voor anderen. Wij kunnen mensen wel ondersteunen en helpen waar nodig, maar uiteindelijk zal iedereen vooral zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en zich aan de regels moeten houden.”

kasto80

Meest gelezen