Bedrijf uit Sint-Niklaas investeert 1 miljoen euro in productie van slimme pleisters

Het Sint-Niklase bedrijf Quad Industries investeert 1 miljoen euro in de productie van slimme pleisters. Het bedrijf zal daarvoor samenwerken met de Duitse lijmfabrikant Henkel. Slimme pleisters worden gebruikt om de ademhaling, hartslag en temperatuur van een ziekenhuispatiënt te meten. 

Het bedrijf Quad Industries heeft grote plannen met de productie van slimme pleisters. Ze willen hun pleisters verbeteren door samen te werken met de Duitse lijmfabrikant Henkel. Met de samenwerking willen ze ervoor zorgen dat de pleisters nog langer zullen blijven kleven, en dat ze bestand zijn tegen water. 

“We zijn blij met onze nieuwe samenwerking”, zegt Arne Casteleyn van Quad Industries. “Zij leveren ons lijm en geleidende inkten die wij gebruiken om de pleister af te werken.” Het bedrijf zal 1 miljoen euro investeren in de productie van zo'n slimme pleisters. 

Vanop afstand monitoren

De bedoeling van slimme pleisters is om patiënten vanop afstand te monitoren. “Op die manier ontlasten we de ziekenhuizen, maar het is ook voor een patiënt veel aangenamer om thuis te herstellen. De pleisters kunnen wel niet door iedereen gebruikt worden”, waarschuwt Casteleyn. “Het is bedoeld voor patiënten die niet meer in een kritische fase zitten, maar nog wel kritisch genoeg zijn om op te volgen.”

De slimme pleisters worden nu al gebruikt om de ademhaling, hartslag en temperatuur van ziekenhuispatiënten te meten. Ook coronapatiënten met milde symptomen kunnen hiervan gebruik maken.

Gegevens doorsturen naar arts

Maar hoe werkt het nu eigenlijk? “Op je lichaam kleeft een pleister met een soort van sensor die een heel deel van de metingen doet. 's Avonds haalt de patiënt de sensor van de pleister, en dan worden de data verstuurd naar een arts die alle gegevens zal interpreteren. Het is heel handig en gemakkelijk. En door de digitalisering van de gezondheidszorg is er steeds meer vraag naar.”

kasto80

Meest gelezen