Beruchte tafelschuimster haalt slag thuis in beroep: van 8 jaar naar 20 maanden cel

De beruchte tafelschuimster, N. Willems, heeft voor het hof van beroep in Gent haar slag thuisgehaald. Zo werd de straf van 6 jaar en 11 maanden cel, de straf die ze kreeg voor 74 verschillende zaken van flessentrekkerij, herleid tot 6 maanden cel. “Echt een geweldige uitspraak”, reageerde haar advocaat Peter Gonnissen.

De "schrik van de horeca", zoals de vrouw in het verleden genoemd werd, verzamelde de voorbije jaren een erg gevuld palmares met tientallen veroordelingen. Zo stond de teller recent nog op meer dan 100 maanden cel voor feiten in heel Vlaanderen. In het begin sloeg ze vooral toe aan de Belgische kust, na verloop van tijd verlegde ze haar actieterrein van West-Vlaanderen naar Gent, waar ze na nieuwe feiten op 18 juli 2019 is opgepakt. Sindsdien zit ze in de gevangenis. 

De rechtbank in Gent liet haar daarna door een gerechtspsychiater onderzoeken, en die merkte op dat de dakloze vrouw wel degelijk met psychische problemen kampt. De rechtbank oordeelde daarom dat ze geïnterneerd moet worden, maar zowel het parket als het hof van beroep volgde de rechter daarin niet.

Steeds minder straf

Sinds advocaat Peter Gonnissen haar zaken behartigt – in het verleden stuurde ze telkens haar kat naar de rechtbank, waardoor ze altijd bij verstek werd veroordeeld – gaat het de tafelschuimster voor de wind. Zo zag ze ondertussen voor het hof van beroep al enkele straffen fel verminderd. Vandaag haalde de advocaat voor het hof van beroep zijn grootste slag ooit binnen. Het hof boog zich over 74 zaken, waarbij ze in totaal voor 1.670 euro at en dronk maar telkens niet betaalde. Als je de straffen voor elk van die zaken afzonderlijk samentelt, kom je op 6 jaar en 11 maanden cel en 22.400 euro boete. “Een veel te strenge straf”, vond Gonnissen. “Mochten alle zaken samen behandeld worden, zou ze nooit zoveel jaar hebben gekregen.”

Opslorping

De vrouw is in heel haar leven al veroordeeld voor 110 feiten. Daarvoor kreeg ze 8 jaar en 1 maand cel. Voor de 74 feiten die het hof vandaag beoordeelde, kreeg ze in eerste aanleg 6 jaar en 11 maanden cel. Die laatste straf werd herleid naar 6 maanden. Met alle veroordelingen in het hof van beroep samen daalde haar straf van 8 jaar en 1 maand, naar 20 maanden cel. Mogelijk komt daar op 29 april toch nog enkele maanden cel bij, omdat het hof zich nog moet buigen over drie van de 74 zaken, maar globaal gezien ziet N. Willems haar straf wel heel fel verminderd. “Dat is echt geweldig goed nieuws”, reageerde haar advocaat kort na het arrest.

Meest gelezen