Radio 2

Bizarre nazislogan gevonden tijdens renovatiewerken aan gemeentehuis van Dadizele

Bij werken aan het oud gemeentehuis van Dadizele bij Moorslede is een propagandaslogan van nazi-Duitsland teruggevonden. De tekst is wel in het Duits, maar is doorspekt met Nederlands. En ook de datum onder de tekst roept vragen op.

"Räder müssen rollen für den Sieg! Unnötige Reisen verlängern den Krieg." ("Wielen moeten kunnen rijden voor de overwinning! Onnodige reizen verlengen de oorlog"). Dat waren propagandaslogans van de Duitse Spoorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Ward Vergote van Moorslede (Visie): "Die slogans roepen de mensen op om geen onnodige reizen met de trein te maken. Het doet denken aan het verhaal van de niet-essentiële reizen in de huidige coronacrisis. De nazi's wilden de treinen zoveel mogelijk gebruiken om hun troepen in Rusland te bevoorraden. Hoe minder passagiers, hoe meer plaats voor die bevoorrading. Door de trein niet te nemen, zal de oorlog niet verlengd worden en kunnen ze bijdragen tot de Duitse overwinning. Dat is de boodschap achter de slogans."

(Lees voort onder foto)

Radio 2

Maar er zijn enkele eigenaardigheden aan de slogans die gevonden werden in Dadizele. Het valt op dat er Nederlands ("onnodig") in de Duitse zinnen zit. Burgemeester Vergote: "Het zou dus kunnen dat ze niet het werk zijn van een Duitser maar van een Belg die Duitsgezind was." En dan is er ook nog een probleem met de datum. De Duitsers gebruikten de slogan vanaf juli 1941 en in Dadizele staat een vroegere datum onder de tekst: 1/7/1940. Burgemeester Vergote: "Onze heemkundige kring zal de zaak verder onderzoeken. Maar we zullen alleszins het stuk gips waarop de slogans staan, behouden en beschermen achter plexiglas."

Meest gelezen