Stad Brugge

Sint-Pietersplas moet sport- en natuurparadijs van Brugge worden

Het Brugse stadsbestuur heeft vastgelegd welke sportieve en andere activiteiten er mogelijk zullen zijn in en rond de Sint-Pietersplas. Dat betekent dat een volgende stap is gezet in de ontwikkeling van het masterplan dat tegen de zomer helemaal op punt moet staan. Schepen Franky Demon (CD&V) droomt al hardop van Brugse blaarmeersen, met een knipoog naar het Gentse origineel. 

De site is eigendom van de stad en werd in augustus vorig jaar nog uitgebreid met 6 hectaren. De totale oppervlakte, plas inbegrepen, is nu 32 hectaren en is een bekende trekpleister voor watersporters als surfers, kajakkers en zeilers. De stad mikt nu op een mix van sport, recreatie en natuur en heeft 2 lijsten gemaakt: "must have" voor wat er alleszins in moet en "nice to have" voor de leuke dingen die er nog bovenop mogen komen. 

Must have

Bij de dingen die er zeker in moeten, valt op hoeveel functies dit domein krijgt en hoeveel schijnbare tegenstrijdigheden met elkaar worden verzoend. Op de lijst staan zwemmen in de openlucht en andere watersporten, een kabelbaan, een  BMX-parcours, 5 multifunctionele sportvelden, petanque, vissen en boogschieten (op staande en liggende wip) en een survivalparcours. Er komt ook een wandellus die toegankelijk is voor rolstoelen. Er is respect voor de broedzone van de watervogels en het leefgebied van de vleermuizen en er komt een kleinschalige evenementenzone. Ook kamperen zal kunnen. 

Nice to have

In de categorie "leuke dingen die er we er graag nog bij willen nemen", vermeldt de stad onder meer nog 3 voetbalterreinen, een boerderij met lokale producten, mogelijkheid tot paintball, een geboortebos, ruimte voor bijen en een mogelijkheid om honden te laten lopen en zwemmen. 

Extremer weer

De Sint-Pietersplas zal ook van pas komen om te helpen een antwoord te bieden op de extremere weersomstandigheden waar we de laatste jaren mee te kampen hebben door de opwarming van de aarde. De Sint-Pietersplas kan een plaats zijn om koelte en schaduw te zoeken tijdens de droge, warme zomers. Tijdens de andere seizoenen kan de plas de regen opvangen en vasthouden. De stad Brugge wijst met de ontwikkeling van de Sint-Pietersplas op het belang van  investeren in "natte natuur". De Sint-Pietersplas krijgt van de Vlaamse overheid een subsidie van 181.000 euro. 

Meest gelezen