Radio 2

Opnieuw overvolle treinen naar de kust, gouverneur Decaluwé dreigt om stations te sluiten

Het dreigt een klassiek misverstand te worden in coronatijd: telkens als het warm weer is, raken de treinen overbezet en rijden de treinreizigers in een onveilige toestand naar de kust. De kustburgemeesters van Oostende en Blankenberge krijgen het danig op de heupen en de gouverneur dreigt intussen met gerechtelijke stappen en het sluiten van stations. 

De krokusvakantie is voorbij, maar het is woensdag. Dan is er maar een halve dag les en het mooie weer houdt aan. Tijd voor een dagtrip naar de kust denken veel mensen en dus raken de treinen overvol. 

Overvolle treinen

"Het enige positieve dat ik kan zeggen over de samenwerking met de NMBS is de communicatie", zegt de Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery (N-VA). "Ze verwittigen ons als er een overvolle trein aankomt." Haar collega Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende zegt dat hij plots bericht kreeg van 7 treinen met een bezetting van meer dan 100 procent die op weg waren richting kust. Daphné Dumery spreekt zelfs over een trein met een bezetting van 130 procent: "De NMBS draagt als enige verantwoordelijkheid voor deze situatie. Wij niet. Het is inderdaad een prachtige dag, maar de NMBS slaagt er dus blijkbaar niet in om ervoor te zorgen dat de mensen op een gezonde en veilige manier kunnen reizen met de trein. We moeten allemaal maatregelen nemen om afstand te houden en dan kan ik me niet voorstellen hoe reizigers op een trein zich moeten voelen, als ze heel dicht tegen elkaar de trein moeten nemen. Als ik in dat geval zou zijn, dan zou ik klacht indienen. Ik heb in allerijl agenten van een verkeersactie moeten weghalen om ze in te zetten aan het station. Ook de dag van de gemeenschapswachten werd omgegooid. Zij werden naar de hoofdstraat gehaald om de stroom bezoekers vanuit de trein te spreiden." 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gerechtelijke stappen

Gouverneur Carl Decaluwé eist verbetering: "De problemen zijn er al sinds vorige zomer en de NMBS slaagt er dus niet in om verantwoordelijkheid te nemen." Decaluwé overweegt zelfs gerechtelijke stappen te ondernemen. "Ook de NMBS moet zich aan de coronaregels houden. Zij moeten ervoor zorgen dat de bezetting op de treinen binnen de perken blijft. Komt daar geen verandering in, dan laat ik deurwaarders vaststelling doen en stap ik naar de rechtbank. Desnoods sluiten we zelfs stations." Morgen is er een overleg gepland met Binnenlandse Zaken en de crisiscel.

Meest gelezen