Drie Antwerpse restaurants zetten de hopscheuten extra in de kijker met speciale take-away: de "hop-away"

Het seizoen van de hopscheuten is begonnen. Daarom heeft chef-kok Tom Fluit van Vin d'Où in Berchem het initiatief genomen om de delicatesse extra in de kijker te zetten, nu de restaurants nog altijd gesloten zijn. Hij doet dat samen met Wouter Keersmaekers van De Schone Van Boskoop in Boechout en Serge Verboven en Patrick Verheire van restaurant Marcel in Antwerpen. Ze noemen zich De Hopgenoten en werken samen met hopscheutenteler Paul Temmerman.
Ze lanceren de komende weken een take-away met een driegangenmenu met verschillende bereidingen van hopscheuten. Ze noemen het een "hop-away".

"Hopscheuten zijn zo lekker en verfijnd dat wij ze het witte goud noemen", vertelt Tom Fluit, chef-kok van restaurant Vin d'Où in Berchem op Radio 2 Antwerpen. "Het is de eerste lentegroente waar wij elk jaar naar uitkijken. We hebben het hier over de scheuten van de hopplant. Ze lijken voor leken dan misschien wel een beetje op sojascheuten, maar noem ze niet zo, want dat is denigrerend", voegt Fluit er nog lachend aan toe.
"Hopscheuten hebben het kaliber van kaviaar. Je proeft er de smaak van hazelnoot en andere fijne noten in, en ook een lichte bitterheid. En ja, er zit ook wel wat aspergesmaak in."

"Hopscheuten worden traditioneel op restaurant gegeten omdat de meeste mensen er geen weg mee weten in hun keuken", vertelt Fluit. "Omdat we de oogst absoluut niet willen laten verloren gaan, hebben we ons verenigd en bereiden we elk een driegangenmenu met hopscheuten dat de mensen bij ons kunnen afhalen."

De Hopgenoten komen in actie vanaf 5 maart met hun "hop-away".

Meest gelezen