Drone zonder piloot moet veiligheid garanderen in haven van Antwerpen

In de haven van Antwerpen zal er vanaf deze week een drone zonder piloot rondvliegen boven de Waaslandhaven op linkeroever. Die vliegt zelfstandig rond en gebruikt een slimme camera om bijvoorbeeld olielekken op te sporen. "Het havengebied is 124 vierkante kilometer groot en dus maakt zo'n drone het wel makkelijker om routinecontroles te doen", vertelt Erwin Verstraelen van Port of Antwerp.

De drone vliegt helemaal zelfstandig en volgt een traject dat vooraf is uitgestippeld.  Door de slimme camera kan de drone bijvoorbeeld snel een olielek opsporen. In de controlekamer wordt dan naar de live-beelden gekeken die de drone doorstuurt.

"Het grote voordeel is dat je geen drone-piloot nodig hebt. Er zijn niet zoveel piloten die de juiste opleidingen hebben gekregen om in de haven te mogen vliegen. Met dit systeem kunnen we veel flexibeler te werk gaan", aldus Verstraelen.

Normaal mogen in ons land nog geen drones rondvliegen zonder piloot, maar de haven heeft daarvoor de toelating gekregen van de luchtvaartautoriteiten.  

Netwerk van autonome drones

Momenteel gaat het om 1 autonome drone die opstijgt aan de Kieldrechtsluis en in de eerste plaats het Vrasenedok controleert. Daarna zal de drone over de hele Waaslandhaven vliegen. Over een jaar wil de haven van Antwerpen een netwerk hebben van verschillende autonome drones, die de hele haven kunnen controleren. Ze kunnen melding doen van drijfvuil, olielekken of andere incidenten. En ze kunnen ook een beter zicht geven op aanvaringen of nagaan of schepen wel op de juiste plaats aangemeerd liggen.

Meest gelezen