Fans van reeks "Het eiland" maken de podcast "Protpod" 

Kristof Colle uit Melle en zijn ex-collega Eline Gregoir zijn beiden fan van de komische televisiereeks "Het eiland" uit 2004-2005. Zo erg zelfs dat ze besloten om er een podcastreeks van te maken. In de reeks worden alle afleveringen van "Het eiland" uitvoerig besproken. Regisseur Jan Eelen en verschillende acteurs vonden het zodanig leuk dat ze er zelfs aan meewerken.

De kans is groot dat je de Vlaamse komische reeks "Het eiland" kent die in 2004 en 2005 werd uitgezonden op Eén. De reeks werd gemaakt door regisseur Jan Eelen voor het productiehuis Woestijnvis. Het speelde zich voornamelijk af op  en rond een bureau-eiland in een medisch bedrijf genaamd Cynalco Medics. Jaren nadien heeft de reeks nog altijd fervente fans. Kristof Colle uit Melle en zijn ex-collega Eline Gregoir zijn 2 van die superfans. Hun fascinatie voor de reeks bracht hen samen en ze besloten om er een podcastreeks van te maken: de "Protpod".

De benaming "Protpod" verwijst natuurlijk naar de iconische figuur "Protput": de oneerbiedige naam die gegeven werd aan de nieuwe collega Alain Vandam die door het hoofd van de administratie, mevrouw Lydia Protut, werd aangeworven. Het personage "Protput" werd gespeeld door acteur Tom Van Dyck en had een opvallende gierende lach. 

Ik bestudeerde de ongeschreven en de letterlijk geschreven regels
Kristof Colle

Herkenbaar

Colle heeft zelf verschillende interimjobs gedaan in de periode dat de reeks op televisie was. "Ik studeerde een filmrichting en was tegelijkertijd jobs aan het doen. Overal kwam ik als de nieuwe toe. Ik observeerde wat de ongeschreven en de letterlijk geschreven regels zijn die soms aan de muur hingen. Ook de kleine machtsverhoudingen binnen zo'n werksituatie worden gebruikt in de reeks voor de verhalen."

Na een tijd kreeg Colle een job in een bedrijf waar ook Gregoir werkte. Maar niet aan een eiland, zoals in "Het eiland": "Ik zou zot worden", lacht Colle. "Maar wat er in de reeks allemaal gebeurt zijn heel herkenbare situaties. Je ziet dingen gebeuren die je in het echte leven ziet, en omgekeerd. Soms wordt dat grappig en soms ook wel wat pijnlijk."

Het zijn herkenbare situaties, soms grappig, soms pijnlijk
Eline Gregoir

Ook Gregoir herkent diezelfde situaties. Het werkverleden van de collega's en hun fascinatie voor de televisiereeks blijken nu goede research geweest te zijn voor een podcastreeks. "We zijn daar heel erg mee bezig. Het is soms een beetje oppassen dat je geen karikatuur wordt van jezelf."

Jong publiek

De reeks "Het eiland" is 16 à 17 jaar geleden op antenne geweest, maar blijkt nog steeds heel erg gekend. "Ook bij heel jonge mensen", zegt Gregoir. "Het gaat dan om studenten die de originele reeks toen niet gezien hebben. Ze ontdekken de reeks nu via Streamz of via een dvd-box ofzo."

Colle en Gregoir hebben de podcastreeks "Protpod" opgevat als een soort bespreking. "We bekijken de originele reeks scène per scène. We analyseren alles wat er te analyseren valt, ook het verhaal zelf en het hele decor." En het duo krijgt veel bijval op hun podcasts: "Via allerlei media krijgen we veel reacties met zaken die wij zelfs niet weten over de reeks of die ons niet opgevallen zijn."

De originele televisiereeks had 13 afleveringen, maar de podcastreeks heeft er ondertussen al 17. En bij de podcasts komen de echte acteurs ook aan bod, want die vinden het gewoon plezant. Bij de laatste aflevering komt actrice Tania Van der Sanden aan bod. Zij speelde de figuur "Linda Hombroeckx", een vrouw die in de reeks door een moeilijke echtscheiding ging. Alles wordt besproken in de podcasts: "Want er zitten zelfs fouten in de reeks." Naast een aantal acteurs zal regisseur Jan Eelen ook zijn zeg komen doen op het einde van de reeks", beloven Colle en Gregoir.

Belga Image

Meest gelezen