Kurt Desplenter

Gijzeling in gevangenis van Brugge loopt af zonder gewonden, gevangene eiste helikopter om te vluchten

De gijzeling in de gevangenis is omstreeks zes uur afgelopen, zonder gewonden. Vanmiddag greep een gedetineerde een jonge, vrouwelijke cipier vast. Hij bedreigde haar met een scherp voorwerp en eiste onder meer een helikopter om te kunnen vluchten. 

Het incident gebeurde tijdens de wandeling in de gevangenis van Brugge rond 15 uur vanmiddag. Volgens de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V), was de gijzelnemer een gevangene die een straf uitzit van ruim 20 jaar voor moord.  Hij had een scherp mes vast. De gegijzelde was een vrouwelijke cipier van 25 die nog maar enkele maanden in dienst is.

Na enkele uren heeft hij ingezien dat zijn gijzeling zinloos was en heeft hij de cipier laten gaan
Procureur Filiep Jodts

De speciale eenheden van de federale politie, onderhandelaars en een parketmagistraat kwamen snel ter plaatse. De twintigtal andere gevangenen die deelnamen aan de wandeling, werden naar hun cel gebracht. De omgeving rond de gevangenis werd hermetisch afgesloten.  

Helikopter geëist

De gevangene eiste onder meer een helikopter en vroeg dat zijn vader en zijn broer, die elders in de cel zitten, zouden vrijgelaten worden. "Wij zijn natuurlijk niet ingegaan op zijn eisen", zegt procureur Filiep Jodts. "Na drie uur heeft hij uiteindelijk ingezien dat zijn gijzeling zinloos was en heeft hij de cipier laten gaan." 

Door de gijzeling riskeert de man nu nog langer in de gevangenis te moeten blijven. Hij zal binnenkort alvast voor de onderzoeksrechter verschijnen.  

Meest gelezen