Videospeler inladen...

Amfibieën vinden geen uitweg in nieuwe betonnen greppels in Kuringen

Door het mooie weer is de paddentrek vroeg op gang gekomen. Maar in de Galgebergstraat in Kuringen (Hasselt) zullen de amfibieën niet ver geraken. De nieuwe betonnen greppels langs de weg zijn 60 cm diep. Padden, kikkers en salamanders vallen in de geul en geraken er niet meer uit. Bovendien komen ze onder het betonstof te zitten en dat is erg giftig. Buurtbewoners halen de diertjes nu twee keer per dag uit de greppels. 

Uit de  nieuwe greppels hebben de buurtbewoners ondertussen bijna 50 dode dieren gehaald. 22 padden en salamanders leefden nog, maar ze waren er slecht aan toe. "Ze zagen grijs van het betonstof en dat is giftig voor hun poreuze huid", zegt buurtbewoonster Sofia. “Daarom hebben we allemaal een spuitbus met water bij ons. We spuiten de dieren schoon voor ze terug de natuur in gaan." 

De greppels zijn 600 meter lang en liggen net op een plaats waar padden tijdens de trek de weg oversteken. Ze keren terug naar de vijver waar ze geboren zijn, om daar te paren. In april keren ze weer terug. “Dan hebben we opnieuw vrijwilligers nodig om de diertjes te bevrijden", legt Sofia uit. "We werken nu in ploegen om er zeker van te zijn dat er geen amfibieën achter blijven." 

Voor we de diertjes overzetten, spoelen we het betonstof van hun lijfje.

Ondertussen zijn er al een 100-tal kikkers, padden en salamanders overgezet. “Voor we ze oprapen wassen we onze handen goed met zeep. Met alcohol ontsmetten of latex handschoenen dragen is geen goed idee. Voorzichtig oppakken onder de buik en dan met duim en wijsvinger zorgen dat ze niet weg springen”, weet Malaurie. 

Oplossingen

Ondertussen is er voor een tussenoplossing gezorgd. Met stabilisé is er een mini ecoduct gemaakt. “Maar ook de stabilisé is giftig en er staan geen wegwijzers naar het brugje”, lacht Sofia. “Dus dat heeft weinig zin.”

De stad heeft binnenkort wel een overleg met Fluvius om het probleem grondiger aan te pakken. Amfibietunnels en klimtrappen of klimnetten zijn een optie. Op die manier kunnen de dieren veilig de oversteek doen. Er is ook signalisatie gezet om de mensen attent te maken op de oversteek. En de Semmestraat is afgesloten, speciaal voor de paddentrek. Omdat het de volgende dagen wat frisser wordt, zal de paddentrek weer wat stilvallen, om dan rond 10 maart te pieken.  

Meest gelezen