B. BOISSONNET / BSIP

Geluidsklachten buren nemen toe door corona: "We zijn nu altijd thuis"

Sinds de uitbraak van corona, is geluidsoverlast het grootste probleem bij burenruzies. Het gaat dan onder meer om muziek die te luid afgespeeld wordt, meestampen met het ritme op de vloer, stoelen die verschoven worden of vrouwen die met hakken rondlopen. De conflicten zijn mits enkele kleine ingrepen nochtans makkelijk te voorkomen.

In 2019 ging het vooral nog over overhellende planten, struiken en bomen. Die klachten staan nu op de 2de plaats, gevolgd door roddelen, pesten en bedreigingen. Nochtans kunnen die conflicten makkelijk opgelost worden op een praktische manier.

Heel veel conflicten kunnen opgelost worden door rechtstreeks met de buren te praten.

Jan Spooren, gouverneur Vlaams-Brabant

"We zijn nu altijd thuis. Overdag, 's nachts en in het weekend, en dus begin je ook last te krijgen van mekaars geluid", zegt de gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren. "Heel veel conflicten kunnen opgelost worden doordat buren met mekaar rechtstreeks gaan praten. En dan kunnen er aan de hand van eenvoudige maatregelen oplossingen gevonden worden. Ik denk aan bijvoorbeeld tapijt leggen of gordijnen hangen. Of door rubberen doppen onder een wasmachine te plaatsen. En als dat allemaal niet lukt, maak dan afspraken over rustmomenten."

Burenbemiddeling

Als ook praten met je buren niet lukt, kan je nog altijd burenbemiddeling inschakelen. Daarvoor kan je terecht bij je gemeente, of bij het Provinciaal Netwerk Burenbemiddeling, waar een 90-tal vrijwillige burenbemiddelaars klaarstaan.

Meest gelezen