Gevangenismuur Leuven-Hulp te laag? "Nog steeds worden er gsm's, drugs en messen over de muur gegooid"

Het verhoogde hek, dat op de gevangenismuur van de Leuvense hulpgevangenis werd geplaatst, blijkt niet hoog genoeg. "Nog steeds worden er gsm's, verdovende middelen en zelfs messen over de gevangenismuur gegooid", zegt N-VA Kamerlid Theo Francken. Hij vraagt aan de minister van Justitie om in te grijpen. 

Het gebeurt wel vaker dat een pakje over de gevangenismuur van de Leuvense hulpgevangenis wordt gegooid. Vorig jaar nog  werd een pakje onderschept op de binnenplaats van de gevangenis met kleine hoeveelheden cannabis en cocaïne in. Maar volgens N-VA Kamerlid Theo Francken geraken de voorbije maanden ook pakjes met gsm's en messen  vlot over de gevangenismuur, dat ondanks de plaatsing van een hoger hek.

Vanuit de Nobelstraat worden heel wat spullen de Leuvense hulpgevangenis binnen gesmokkeld

Theo Francken, N-VA

"In de Leuvense hulpgevangenis is er heel wat smokkel", stelt Francken. "En die smokkel gebeurt vanuit de Nobelstraat, waar gsm's, drugs, maar ook steekwapens over de muur worden gegooid. Er werd al een hoger hek geplaatst zodat het moeilijker zou zijn om spullen over te gooien, maar dat hek blijkt nu niet hoog genoeg. Er wordt nog altijd van alles over de muur gegooid. Dus ik vraag aan de minister van Justitie om dat hek nu hoger te maken."

Het Gevangeniswezen geeft toe dat sinds de start van de coronapandemie er een verhoging is van het aantal pakjes dat over gevangenismuren wordt gegooid. "In Leuven is er inderdaad een probleem, net zoals bij alle andere gevangenissen aan de straatkant", zegt Kathleen Van De Vijver. "Het gaat voornamelijk om pakjes met drugs in.  Een verklaring voor de stijging van het aantal pakjes via de gevangenismuur kan misschien wel gevonden worden in het feit dat de gedetineerden minder bezoek of zelfs geen bezoek hebben ontvangen de voorbije periode." 

Verdachten opgepakt

De directie van de hulpgevangenis in Leuven heeft de voorbije maanden al zo'n 20 pakjes kunnen onderscheppen. En door de goeie samenwerking met de lokale politiediensten werden al enkele verdachten opgepakt. "In Leuven werden al zo'n 30 verdachten opgepakt voor het gooien van pakjes over de muur", verduidelijkt Van De Vijver. "Of de muur nog hoger moet, dat laat ik over aan de Regie der Gebouwen." 

Meest gelezen