Stadspark Leuven en Sint-Pietersplein Gent afgesloten wegens te veel volk: "Het leek een festivalweide"

De politie van Leuven en de politie van Gent hebben in de vooravond het stadspark in Leuven en het Sint-Pietersplein in Gent ontruimd omdat er te veel mensen samenkwamen. Door het mooie weer was het al de hele dag erg druk in onder meer de parken en pleinen van Leuven en Gent. Maar ook in Antwerpen en Brussel kwam veel volk samen, al werden daar geen parken afgesloten.

In Leuven is het stadspark gesloten in de vooravond. "Wij dachten in het stadspark even te gaan rusten," vertelt een Leuvense student. "Maar toen we hier aankwamen, zagen we dat we niet alleen zijn. Wij zijn bewust niet midden in de grote massa gaan zitten, wij zitten hier wat apart, met vier bijeen zoals het hoort. Maar ik zie veel mensen die te dicht bij mekaar zitten en dan nog zonder mondmasker. Ik heb ook al politie zien passeren, zij houden alles in de gaten."

Bekijk hier beelden van de drukte in Leuven en Gent en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani (SP.A) kondigde even na 18 uur aan dat het park ontruimd is wegens de grote drukte. "Er was te veel volk aanwezig in het stadspark een uur geleden. Daarom is er besloten om het park te sluiten en dat is gebeurd. De mensen konden geen afstand meer houden en daarom hebben we ingegrepen", verduidelijkt politiewoordvoerder Nicolas Del Piero in "De wereld vandaag". Veel jongeren trokken vervolgens naar de pleinen in de omgeving.

Misschien moet de politie een maximumcapaciteit invoeren voor de parken 

Verschillende studenten hebben zich aan de rand van het park gezet omdat het daar minder druk is. "Volgens mij is er iets te veel volk, in het midden van het park zitten ze echt veel te dicht bijeen, het lijkt een festivalweide", zegt een student. "Ik snap dat niet, ik ben voorzichtiger omdat ik in het weekend naar huis ga en mijn familie wil beschermen. Misschien moet de politie toch een maximumcapaciteit invoeren voor de parken, en moeten ze werken met een druktebarometer zoals aan het strand." En ondertussen heeft de politie het stadspark ook tijdelijk  afgesloten omdat het er te druk werd. 

Uitlaatklep

Het is voor de jongeren wel een verademing om eindelijk eens buiten te kunnen komen: "Ik denk dat iedereen het beu is om binnen te zitten door de coronamaatregelen. Het is fijn om samen te picknicken met vrienden. Iedereen heeft er nood aan om eens te kunnen lachen met elkaar. We hebben het gehad met die online lessen. Als je de hele dag op je kot zit voor een computerscherm, ben je blij als je eens buiten kan. We zijn nu al bijna een jaar verder, het wordt zwaar voor iedereen en dan is het stadspark een uitlaatklep."

Feest met duizendtal mensen op Gentse Sint-Pietersplein: politie sluit plein af

In Gent heeft de politie de toegangen tot het Sint-Pietersplein afgesloten, nadat er een duizendtal mensen waren samengekomen en er dicht bij elkaar gedanst en gefeest werd. Toen de lokale politie ter plaatse kwam, liep het plein snel leeg.

De politie schat dat er woensdagavond rond 18 uur een duizendtal mensen aanwezig waren op het plein in de studentenbuurt. Het stadsbestuur en de politie besloten in te grijpen en sloten de toegangen tot het plein af. Toen de politie ter plaatse kwam, liepen de meeste feestvierders snel weg.

De voorbije twee weken waren er meermaals groepen van jongeren gesignaleerd op het plein, en was er sprake van muziek en een feestsfeer. Vorige week donderdag werden nog een dertigtal pv's opgesteld voor verboden samenscholing.

Ook drukte in Antwerpen en Brussel

In tegenstelling tot in Gent en Leuven heeft de Antwerpse politie geen plaatsen moeten afsluiten, maar het was wel erg druk op de Scheldekaaien en aan de Scheldebocht. Er werden 18 pv's uitgeschreven.

Ook in het Ter Kamerenbos in Brussel kwam veel volk samen. De politie was ter plaatse om toezicht te houden. Het stadsbestuur gaat bekijken of er extra maatregelen moeten komen.

Meest gelezen