Lichamen gerepatrieerd naar Rome

Italië eist "duidelijke antwoorden" van Verenigde Naties na dood ambassadeur bij aanval op konvooi in Congo

Italië vraagt aan de Verenigde Naties om een onderzoek te openen en "duidelijke antwoorden" te formuleren na de dood van de Italiaanse ambassadeur in Congo. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio gemeld. De ambassadeur kwam maandag om het leven tijdens een aanval op een konvooi van het VN-Wereldvoedselprogramma in het oosten van Congo.

"We hebben formeel gevraagd aan het Wereldvoedselprogramma en de VN om een onderzoek te starten om te verduidelijken wat er is gebeurd, waarom er bepaalde beslissingen zijn genomen over het veiligheidsapparaat en wie er voor die beslissingen verantwoordelijk was", dat zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken aan het parlement. "We hebben ook uitgelegd dat we zo snel mogelijk duidelijke en uitgebreide antwoorden verwachten", aldus Luigi Di Maio.

"We verwachten van het agentschap een diepgaand rapport over alle elementen van het bezoek en over de veiligheidsmaatregelen die op poten werden gezet om de delegatie te beschermen", zei Di Maio nog, die benadrukte dat de organisatie van de reis in handen was van het Wereldvoedselprogramma.

(Lees verder onder de foto)

Lichamen gerepatrieerd naar Rome

Ook het parket in Rome is ondertussen een onderzoek gestart naar de omstandigheden van de aanval en heeft een team van onderzoekers naar Congo gestuurd.

Lichamen gerepatrieerd naar Rome

De stoffelijke resten van de Italiaanse ambassadeur en diens lijfwacht zijn gisteren aangekomen in Rome met een militair vliegtuig. De Italiaanse premier Mario Draghi was aanwezig bij de familie toen het vliegtuig landde in Rome. 

De 43-jarige ambassadeur Luca Attanasio stierf maandag toen het konvooi van het Wereldvoedselprogramma werd beschoten in de oostelijke provincie Noord-Kivu, bij de grens met Rwanda. Ook zijn 30-jarige lijfwacht, Vittorio Iacovacci, een Italiaanse militair en de Congolese chauffeur, Mustapha Milambo, kwamen om het leven.  Ze waren op weg om een schoolproject van het VN-Wereldvoedselprogramma te bezoeken. 

(Lees verder onder de foto)

Italiaanse premier Mario Draghi en familieleden van de slachtoffers

Congo: "Aanval door rebellen van FDLR"

Volgens Congolese autoriteiten werd het VN-konvooi tegengehouden door zes gewapende mannen in Goma. Ze hebben de chauffeur gedood en de zes andere passagiers meegevoerd. Parkwachters van het Virungapark en het leger zouden de aanvallers op het spoor gekomen zijn, er ontstond een vuurgevecht en daarbij zouden de ambassadeur en zijn lijfwacht neergeschoten zijn. 

Noord-Kivu wordt beschouwd als een van de meest gevaarlijke zones in Congo. Volgens humanitaire verantwoordelijken was het echter niet nodig om het konvooi te escorteren.

(Lees verder onder de foto)

Soldaten van MONUSCO patrouilleren op de weg waar de ambassadeur werd gedood
AFP or licensors

Volgens de Congolese minister van Binnenlandse Zaken zijn de rebellen van het FDLR (Forces démocratiques de libération du Rwanda, de Democratische strijdkrachten voor de bevrijding van Rwanda, nvr) de schuldigen. Maar het FDLR heeft in een verklaring laten weten dat zij niets met de aanval te maken hebben.

Het FDLR is een van de ruim 120 gewapende milities die opereren in het oosten van Congo. De Congolese autoriteiten hebben aangekondigd alles in het werk te stellen om de schuldigen te vinden van deze "laffe moord". 

Luca Attanasio
AFP or licensors

Meest gelezen